Властта увери българите в Босилеград, че стои зад тях

OFFNews 13 декември 2017 в 13:16 3673 0

Снимка БТА

Вяра и търпение. Това са ключовите думи, с които трябва да подходим към проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини. Вяра в новия повей в политическият диалог между България и Сърбия, започнал през последните месеци. Търпение да изчакаме резултатите от пропукването на леда да се усетят и на местно ниво. Спазването на закона трябва да бъде първото условие при защитата на българската национална кауза.

Това каза на пресконференция снощи в пресклуба на БТА в Босилеград посланикът ни в Сърбия Радко Влайков. Подобен призив отправи и доскорошният председател на НС Димитър Главчев, който също участва в пресконференцията, дадена в пресклуба по повод двегодишнината от създаването му.

Влайков и Главчев увериха, че всички срещи и разговори на високо държавно равнище доказват, че централната сръбска власт не стои зад случая с изгонването на българските лекари от Босилеград на 10 ноември 2017 г. Сърбия вече сверява часовника си с новото време, държавните ръководства и на България, и на Сърбия работят за трансгранично сътрудничество. „Напълно разбираеми са и отчаянието, и нетърпението на хората в Босилеград,. Но бъдете спокойни, всички проблеми са преодолими, когато зад вас стои българската държава”, призоваха и посланикът, и депутатът.

Босилеград се намира на 120 км от София. През последните 16 години населението на града е намаляло с една трета и днес наброява 8 хиляди души. Над 80 процента от тях са етнически българи.

Според Влайков посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Босилеград през май 2017 г. е един от най-силните знаци, които българската държава е давала на нашите сънародници в Босилеград. „Тогава установихме, че сънародниците ни имат нужда от една по-специална подкрепа, живеят в среда, която носи белезите на миналото, белезите на тоталитарните режими в двете съседни страни, заедно с тяхната асимилационната политика. Проблемите са по-трудни за преодоляване, отколкото може би изглеждат на пръв поглед, затова изискват повече внимание, ангажираност и енергия на държавата. Уверявам ви, че българската държава прави всичко, за да се разбере дълбочината на тези проблеми”, каза посланикът.

Депутатът Димитър Главчев съобщи, че на среща с вицепрезидента Илияна Йотова е коментирана темата за здравното обслужване на жителите на Босилеград, които нямат достъп до такива грижи. Предстои да бъде постигната договореност с ВМА в София, която да поема пациенти от Западните покрайнини, по нови, ясни правила.

Генералният директор на БТА Максим Минчев увери, че националната информационна агенция ще продължи да прави повече хора съпричастни с проблемите на сънародниците ни от Западните покрайнини и ще работи за продължаване на диалога за бъдещето на българските малцинства. Приобщаването и подпомагането на българските общности в чужбина, опазването и съхраняването на националната идентичност и българския дух са и ще продължат да бъдат сред основните каузи на БТА.

"Нашата задача е, ако можем да увлечем и другите български медии в каузата, която е много важна - българската кауза. Ние ще бъдем навсякъде, където има българи, където има български език и дух. БТА, и с нея всички останали български медии, ще направим всичко възможно, за да не се чувствате извън майка България", каза генералният директор на БТА. Минчев припомни, че пресклубът на БТА в Босилеград празнува две години от създаването си. „Това е първият регионален пресклуб на Българската телеграфна агенция извън България. И той „повлече крак”. През октомври БТА откри свой регионален клуб и в Тараклия, Молдова. Планираме да открием и свои пресклубове и на други места, където има големи български общности”, каза генералният директор на БТА.

За първи път БТА "стъпи" в Босилеград през 2013 г. с организирането на изложбата „Родени свободни”, посветена на българския свободен печат. През 2014 г. в града беше открита Десетата Световна среща на българските медии, на която присъстваха 150 журналисти от 30 държави. През 2017 г. на традиционния детски Великденски събор в Босилеград в града за първи път пристигна български министър-председател – служебният премиер Огнян Герджиков. На 1 ноември 2017 г., в Деня на будителите, водещите новини на Българската телеграфна агенция зазвучаха в ефира на Нова радио-телевизия Босилеград, чийто основател е Националният съвет на българското национално малцинство в Сърбия. БТА предостави на радио Босилеград да ползва материалите безвъзмездно, като освен в ефир, новините на БТА са достъпни и на сайта на радиото.

Снощи е Босилеград се проведе и благотворителна вечер, на която за пета поредна година бяха събрани средства за нуждаещи се български семейства от региона. Дарителската кампания този път беше подпомогната с над 11 хиляди лева. Повече от три хиляди от тях са дадени от Българска телеграфна агенция, Асоциацията на българските медии по света и Съюза на българските национални електронни медии. Организатор на инициативата е местното гражданско сдружение "Група на либерални, амбициозни и солидарни" - ГЛАС, чийто председател Александър Димитров е и кореспондент на БТА в Босилеград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови