Властта се намесила в сделката с ЧЕЗ заради дефектни закони и репутационен проблем на частно дружество

OFFNews 02 март 2018 в 08:51 4629 0

Властта се намесила в сделката с ЧЕЗ заради дефектни закони и репутационен проблем на частно дружество

Снимка Нова тв

Репутационен проблем на дружеството "Инерком", който възникнал поради скандала около сделката за купуването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ в България и дефекти в законите - това са част от причините, които мотивирали правителството да се намеси в сделката.

Това стана ясно от интервю на вицепремиера Томислав Дончев пред Нова тв.

Дончев присъства на срещата на собственика на "Инерком България" Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов, на която частната фирма склони да преотстъпи на държавата договора си за покупката. От думите на Върбакова след срещата стана ясно, че премиерът Борисов е поискал "пълен контрол над сделката за ЧЕЗ".

Пред Нова тв вицепремиерът Дончев обясни, че става въпрос за първоначални разговори.

"Ние питаме: това е дружество, на което работата му засяга много хора, ако имате сериозен репутационен проблем, това би ви довело проблем за работа в бъдеще - не считате ли, че е по-добре държавата да влезе или поне частично да влезе, да има контрол в дружеството? Дамата отговаря, че проявява разбиране, това е разумно като мярка, но не зависи от нея, защото решението на продавача е да реши кое и колко да продаде", преразказа срещата Дончев. 

Той аргументира намесата на държавата в частната сделка с факта, че "това не е търговия на дребно, това не е търговия с чорапки и ръкавици". 

Дончев обясни, че в случаи като този законодателството показало дефект, тъй като не позволява на контролните органи да се намесят, ако има установени съмнения за капиталите, с които ще бъде осъществена сделката. 

От обясненията му стана ясно, че финансирането на сделката ще се осъществи от международни банкови институции с "безспорна репутация" и също, че документът, който беше получен от чешка страна, показвал един ранен етап от преговорите. В него бяха посочени две български банки, а премиерът Борисов дори посочи, че някои от тях имали проблеми преди време. 

"Ние ставаме по-добри, когато минем през някоя малка криза", обобщи вицепремиерът.

Според Дончев казаното от шефа на разузнаването  Драгомир Димитров, че цената на сделката е завишена, "не се казва пред телевизора", а за това се изготвят доклади, които се пращат до съответните институции. "Трудно е да се каже каква е цената, при конкурента процедура", обобщи Дончев. 

Според него намесата на държавата в енергийния пазар не противоречи с идеята за неговата либерализация, но прави нещата по-сложни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!