Властта и службите се разбраха за "нулева толерантност към престъпността"

Цацаров предлага смяна на модела на работа на МВР

OFFNews 01 март 2016 в 17:00 4608 14

Службите за сигурност и прокуратурата са поличили пълна политическа подкрепа за предприемане на сериозни мерки в борбата срещу престъпността. 

Това стана на среща на премиера Бойко Борисов с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров, ръководствата и служители на ДАНС и ГДБОП. 

Формулата, която ни постави министър-председателят по време на съвещанието ни и която се приема и от нас е нулева толерантност към престъпността, каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Вътрешният министър от своя страна каза, че служителите на МВР са получили уверение, че имат политическа подкрепа. Цацаров от своя страна пък обясни, че за борбата срещу престъпността не е нужна политическа подкрепа, за да се планират конкретни мерки.

"На хората вътре се каза: държавата сте вие. Силата на държавата сте вие и тази сила трябва да бъде упражнявана върху всички онези, които смятат, че могат да издевателстват над нашия, вашия или на всеки един от нашите съграждани спокоен ден“, каза Цацаров, цитиран от "Фокус".

Премиерът дал заръка и да се работи активно в борбата с корупцията по високите етажи на властта. „То е свързано с добра работа на ДАНС и с някои организационни и законодателни измерения, които съм сигурен, че скоро време ще станат публични“, добави главният прокурор. 

Набелязани са мерки и срещу битовата престъпност. "Дадени бяха препоръки в посока, че не трябва да има толерантност към нито един от извършващите престъпления, не зависимо от това кой е той, че трябва да се работи според принципите, правилата и посоката, която вече сме набелязали“, отбеляза министър Бъчварова. 

Според Цацаров обаче е необходима цялостна смяна на модела на охрана на обществения ред. По отношение на справянето с битовата или другата престъпност моето мнение е една идея по-радикално, но то не зависи от конкретния министър или от конкретния подход. То според мен зависи от подхода на законодателя и структурирането на МВР“, отбеляза Цацаров.

„Според мен трябва да се промени целият модел на охрана на обществения ред. Той трябва да възприеме моделът, който съществува в няколко европейски държави и в една южна наша съседка – силна полиция в градовете и силна, постоянно базирана жандармерия в малките населени места и селата, съответно разпределена и заета с разследващи функции“, посочи главният прокурор. 

Набелязаните от властта мерки идват след поредицата от обири и побоя на Околовръстния път в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!