Властта готви затвор за снимки от протест

Милен Енчев Последна промяна на 05 януари 2014 в 16:13 26639 32

Едни "престъпно" заснети полицаи, според новия проект за Наказателен кодекс

Новият проект за Наказателен кодекс тенденциозно криминализира фотографирането без съгласието на обекта. Това е един от „гафовете“ в законопроекта на правосъдното министерство, заявиха днес от партия Зелените. Заради списък от „недоразумения“ в проекта за НК, както и заради факта, че е „произведение изцяло на това правителство“ - не е дискутиран с академичната общност, правозащитните и браншовите организации, от Зелените призоваха той да бъде оттеглен.

Правото да не бъде сниман, ако не желаеш, е записано в Конституцията, но по сега действащия Наказателен кодекс то не е включено като престъпление, посочи адвокат Свилен Овчаров, съдебен защитник на природозащитните организации. Според досегашната съдебна практика, ако си на обществено място – каквито са площадите, където се провеждат протести например, и не се противопоставиш изрично, се приема, че не е забранено да бъдеш сниман, каза юристът.

Новият текст гласи, че „който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба“.

Ако този законопроект се приеме, работата на медийните фотографи и оператори ще стане доста трудна, подчерта Овчаров. „Това не го правят, за да тормозят медиите, а заради протестите през изминалата 2013 г. срещу точно това правителство, което предлага този член в НК“, смята адвокатът. (Протестите освен от медиите се снимат и от стотици граждани, които непрекъснато публикуват снимки и видео в социалните мрежи – бел.ред. Без тяхно знание са снимани хиляди полицаи и граждани. От една такaва снимка на фотографа Тихомира Методиева например в последните дни стана ясно, че Нина Гергова - пламенният лидер на контрапротестиращите, първоначално е била участник в антиправителствените протести).

Крачка назад в защитата на животните и природата

Без никакви аргументи правосъдното министерство предлага да се намалят наказанията за жестокост към животни. Това е записано в новия НК. Докато в много от европейските страни тече обществен дебат за криминализиране на "екоцида" - престъпленията спрямо природата, защитените хабитати и животните, в България само 2 години след инкриминирането на зоосадизма без мотиви се предлага намаляване на наказанията, посочи Свилен Овчаров.

Новият НК предвижда наказанието за жестокост към животни да се намали от 1-3 години затвор, колкото е сега, на 0-2 години, както и да се намалят глобите. За организиране на кучешки боеве и отглеждането на кучета за участие в такива сега действащият кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор плюс глоба от 5 до 50 хиляди лева. Новият законопроект предвижда от 0 до 5 години лишаване от свобода и петорно по-нисък диапазон на глобите.

Същевременно не е направено нищо за усъвършенстване на текстовете, касаещи престъпления спрямо дивата природа - увреждане на защитени територии и местности, на скални образувания  - като Белоградчишките скали и др., каза още адвокат Овчаров. Сегашните наказания за такива престъпления са леки и нещо повече - те никога не са били налагани, подчерта той. Юристът даде пример със случая от 2008 г., когато "компанията "Витоша ски" пред очите на цяла София унищожи 200 квадратни метра скални реки". Тогава прокуратурата не се задейства, припомни Овчаров.

"Прокурорите се оплакват, че съставите на тези 3 члена (за престъпления спрямо дивата природа - бел.ред.) са написани неразбираемо, имаше консенсус те да се коригират, за да станат по-ясни", каза той. Това обаче не е направено в законопроекта.

Новите назначения в екоминистерството - в услуга на партийни и частни интереси

Новите директори на трите национални парка и 16-те екоинспекции (РИОСВ) са пример за назначаване на политически зависими и обвързани хора. Това коментира Петко Цветков от ръководството на Зелените по повод резултатите от конкурсите за нови директори, обявени от екоминистерството след края на последния работен ден преди празниците.

Той даде пример с новия директор на парк "Централен Балкан" - кадър на ДПС, чиято професия и кариера няма нищо общо с природозащитата. Представете си застрахователен агент, назначен на поста, на следващия ден да коментира проблеми в екологичното законодателство, каза Цветков. 

Над половината от назначените са хора с партийна кариера или лоялни, активисти на двете управляващи партии, при положение, че за тези институции са нужни експертни хора, каза още той. Това са ярки примери какво й се пише на околната среда и какви интереси ще бъдат отстоявани - не и тези на обществото, добави Цветков. От Зелените настояха за промени в Закона за опазване на околната среда, които ясно да регламентират назначенията в регионалните структури на екоминистерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2014 в 17:02

правата ни методично се свиват.жълтите павета стават културна забележителност и ще бъдат защитени от закона. и ако някой посмее да удари с глава паве -затвор..а който снима случая-пандиз.само ,който си трае в къщи, ще гледа по телевизията барека,мишока,местан-доган,мишо уакията,майчето и биг брадър.какво възвеличаване на Човека!Ей, Гогол,я трай там.думата има волен..(какво поетично и логично име)

07.01 2014 в 15:43

Пише се moking!!!

07.01 2014 в 15:30

nqma kak da stane. izob6to, kak 6te vkarate 30 hilqdi 4oveka v zatvora, i v koi zatvor to4no? ami 50 hilqdi snima6ti? a dvesta hilqdi? maloumnici.
v zatvora nakraq 6te otidat to4no tiq deputati, sega glasuva6tite bezobraziq. mnogo, mnogo se doblijavat kum tova.
:) i az se radvam za koeto :)

07.01 2014 в 10:39

защо не пускате всички мнения, това което правите е отвратително вие правите жестока цензура какво правите с нещастната ни родина, населена основно с кретени и подлоги отвратителни и низки нещастници
==========================

07.01 2014 в 10:33

защо не пускате всички мнения, това което правите е отвратително вие правите жестока цензура какво правите с нещастната ни родина, населена основно с кретени и подлоги отватителни и низки нещастници

07.01 2014 в 09:11

Постепенно ще ни сварят и ще наложат диктатура. Без сваляне на това правителство не ни чака нищо добро. Най лошото в тази политическа криза е, че не се вижда друга алтернатива освен ГЕРБ и може би РЗС. А може би дори и те не са алтернатива... Тук е мястото на студентите - непременно трябва да направят партия с която да участват в изборите. А българите все още имат демократичното право да гласуват.

07.01 2014 в 08:50

(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва.
поредна манипулация във заглавие. оффнюз , моля ви...

06.01 2014 в 20:43

Какво става с камерите за видеонаблюдение? Всички управници тогава да влизат в затвора.

06.01 2014 в 20:39

Така приет този нескопосан закон прави всеки запис от охранителна камера и от камера на КАТ незаконен и "виновните" лица подлежат на санкция а събраната от тях информация не може да послужи за нищо, защото е събрана по незаконен начин. Например всеки водач на МПС може да си залепи стикер на задното стъкло "Не желая да бъда сниман" и да обезмисли съществуването на камерите на КАТ, защото не е дал разрешение да бъде сниман. За възможните проблеми,свързани с използването на записите от охранителни камери не ми се и мисли....

06.01 2014 в 19:26

това го видяха от щатите но там стана много зле за полицията , хората се вдигнаха на бунт и тоя закон отпадна . щом искат да забранят снимането на обществено място , че за къв уѝ сме в евросъюза ? за да го забранят означава че не искат никоѝ от народа да вижда валдалщината на ПОЛИЦИЯТА ! Жал ми е за БЪЛГАРИЯ но за съжаление никога няма да има законодателна система в полза на народа . затова ви казвам , спрете да гласувате напразно , когато не гласувате за това правителсто или за което и да е , не сте длъжни да плащате и такси ! всеки акт на правителството се нуждае от вашето съгласие , пример с вота .никоѝ не може да те задължи да гласуваш ако не искаш , същото е и за венетка , еко такса ДДС и пр....не гласуваѝте за тоя коѝто обещава , а за този коѝто го прави , wake up all , stop being a blind person ! be a MAN nor a PERSON !!!