В новия Наказателен кодекс няма доживотен затвор без замяна

Нели Чолашка 21 декември 2013 в 14:33 3561 0

Проектът на Новия наказателен кодекс е публикуван вече на страницата на Министерството на правосъдието. Сега действащия НК е писан през 1968 г. и е променян многкратно през годините.

Проектът предвижда намаляване на срока на наказанието “лишаване от свобода”, като максималното ще е 15 години, 20 години ще е по изключение за особено тежки умишлени престъпления , а 30 години ще се дават само за случаите на опасен рецидив.

В новия НК няма да има наказание “доживотен затвор без замяна”. Мотивите са, че това се възприема като твърде нехуманно наказание заради липсата на перспектива пред осъдените.

В проекта се предлага да се зачита всеки труд, полаган от лишените от свобода, независимо дали е платен или доброволен. Идеята е да се засили поправителният ефект на наказанието.

Въвежда се нов вид наказание – лишаване от право за чужденци, които не са граждани на Европейския съюз – да пребивават в страната и да преминават през нейната територия за срок от 3 до 10 години, което ще изтърпяват след наказанието “лишаване от свобода”.

За първи път в българския Наказателен кодекс са формулирани престъпленията, свързани с използването на информационни системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови