Визита в САЩ сблъска коалиционните партньори

Витае напрежение дали въпросната визита да се случи в мандата на Николай Денков или на Мария Габриел

Кристина Минчева 02 февруари 2024 в 11:36 4300 4

Бойко Борисов и Николай Денков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и премиерът Николай Денков

Първата от 2019 г. насам визита на високо ниво в САЩ сблъска коалиционните партньори. Пръв за нея заговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като я коментира в парламента преди визитата да бъде оповестена официално. По думите му "огромна делегация" от 30-40 човека ще летят към САЩ. Според премиера Николай Денков е "напълно некоректно да се обявява такава информация предварително и да се дава отчет за нещо, което не се е случило". Той е поискал среща с Борисов. 

По всичко личи, че напрежение има заради това дали визитата да се случи в мандата на Денков или в този на Мария Габриел. Твърденията за "разхищения в министерствата" се появиха вчера, когато Борисов заяви, че бил чул "за подготвено пътуване към Щатите".

"Министри с 30, 40, 50 хиляди лева командировъчни платени - страховито разхищение в правителството! На мен ядките ми броихте, комисии правихте, а сега самолет след самолет лети! Ние нямахме кетъринг в последните години", заяви вчера той.

Темата продължи да се обсъжда и днес, като лидерът на ГЕРБ посочи, че има разточителство за летенето със самолет и премиер и президент трябва да отидат при премиер или държавен секретар. Той не каза с кого, по негова информация, ще се срещне българската делегация. От думите му може да се заключи, че срещите няма да са на най-високо ниво.

"Допреди седмица всички министри щяха да ходят", реагира Борисов и предупреди, че така ще омаловажат успехите на парламента, визирайки подкрепата за Украйна, правосъдната и конституционната реформа.

По думите му ние сме във фантастични отношения със САЩ и неслучайно много американски компании са спечелили търгове, като този за Страйкърите например. Според Борисов някои от договорите може да се подписват у нас.

Търкания преди ротацията

Той спомена, че Денков поискал да се видят, а на брифинг в Народното събрание премиерът потвърди, че е поискал среща с лидера на ГЕРБ, за да не си комуникират през медиите и да обсъдят как вървят разговорите за ротацията и оценките на министрите.

"След като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ, съвсем естествено е аз като премиер също да пътувам до САЩ. Уверявам ви, че няма да пътувам, ако не си струва, и ще изпълня задълженията си като министър-председател", каза Денков.

Той припомни, че разделението на властите изисква изпълнителната власт да свърши своите задължения и след това парламентът да контролира как се изпълняват тези задължения.

Темата за ротацията отново се яви на дневен ред, като според Борисов тя "не е на всяка цена". Денков се съгласи с него и заяви, че "тя ще се случи и трябва да стане, като има ясна гаранция, че ще продължим работа по управленската програма и е ясно, че ще се развиваме като проевропейска държава, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенствата. Това са целите, за които се борихме. Ако можем да ги реализираме, ще има ротация, ако не - няма да има".

Лидерът на ГЕРБ посочи, че има подписано споразумение, ГЕРБ ще се придържа към него и има увереност, че ротацията ще се случи, но всеки ден имало нови и нови претенции.

"Затова връщам темата за регулаторите и питам защо не бяха сменени толкова години?", попита Борисов и добави, че "естествено, че мандатът ще бъде на ГЕРБ. Нали не си представяте да ходят с празен мандат ГЕРБ, а след това Денков или Мария да се върне с друг. Нали не си го представяте да се унижим така? "

По думите му с това забавяне в смяната на регулаторите мобилните оператори са вдигнали цените си и няма регулация.

Той атакува коалиционния си партньор Кирил Петков заради това, че по време на неговото управление не са сменили всички регулатори, след като са имали абсолютно мнозинство като четворна коалиция.

"Те тръгнаха да сменят КЕВР, КС го върна, те се уплашиха, същото стана и с БНБ."

По време на брифинг в НС премиерът пък защити Кирил Петков относно смяната на регулаторите и напомни, че няколко партии в парламента свалили тяхното редовно правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

AlexT

02.02 2024 в 12:02

4 . Сега и тези дни , мухльовците от ОПП-ДБ ще разберат с КОИ направиха коалиция ..:)) И няма да спрат ‘великите’ евроатлантици , /ДНЕС , вече, такива са боко, пеевски,радевци и други червени ...другари / , докато ПП-ДБ не се докарат до ..5%- петте процента ..Толкова им е капацитета / на другарите начело/ въпреки някои пропагандни ‘’активности’’ на лелки, ивайловци, атанасовци / русофоб , бил /,кирчо , христо ит.н..Късно е , късно ..
Това с две думи от мен ..Оставям ‘’професионалните’’ анализатори да разтягат локуми по ТВ-та , радиа и т.н..За локуми- всеки ден им се плаща.
.И да ни е дълготрайна СЪДЕБНАТА РЕФОРМА , осъществена под ръководството на умовете български - пеевски, барисав, доган, , христо, атанасов, кирчовци и сие ...Да векува , даже ...


-1395

3

AlexT

02.02 2024 в 12:01

3. С други думи: боко и доган- пеевски МОГАТ да приключат с този Парламент или да не приключат ..ДОТАМ докараха нещата очевадно НЕГОДНИТЕ от ПП-ДБ- ръководства ! И ще лапат МУХИ тези седмици ...Няма ги пеевски, боко , доган и още някои мафиоти ..... в пандиза ..
Сега и ‘зърнарите” ще стачкуват ..:)) Задължени са на Боко сикаджията ..
Да са живи и здрави американците / със ЗАКОНА ‘’Магнитски’’,което ОЗНАЧАВА, че пеевски НЕ МОЖЕ ДА СИ ХАРЧИ МИЛИОНИТЕ ПО СВЕТА , извън България и всеки по този Закон /, / , но и това отминава ..Америка сега си има други проблеми , избори и т.н..
Да са живи и здрави лелките на атанасов и христо, зеления компир, кирчо нефелнии, асенчо – още не отпускащ 100 000-200 000 евро за транспорт на БТР-ите за Украйна ...И нинова е готова за коалиции, и другите руски агенти и т.н...
Сега и тези дни , мухльовците от ОПП-ДБ ще разберат с КОИ направиха коалиция ..:)) И няма да спрат ‘великите’ евроатлантици , /ДНЕС , вече, такива са боко, пеевски,радевци и други червен

-1395

2

AlexT

02.02 2024 в 12:00

2 . - ПАК негови хора , човечета на пеевски, и на президента дори , олигарсите с милионите са му задължени / на Боко/ ...
И Съдебната реформа приключва!? Затова от месеци предупреждавах : който сключва НЕкоалиции с мафията –стига до ...никъде ...
Процентите сега на герб +дпс и ИТН или НИЩОТО от възраждане, или радевци , са ПРЕДОСТАТЪЧНИ за ‘ново ‘ правителство .., при едни нови избори !! При това НИЩОТО копейкин диша във врата /с процентите си / на ПП-ДБ, което е ПОЗОР за Нова България !?
Бандата мултимилионери около Боко – ще прави забележки за ‘’многото командировъчни’’, ако се пътува до САЩ !? )...Или никаква критика на президента , руския агент радев , няма.да чуете от тях .
А шушумигата денков- нямал ‘доклади” за корупция, НИЩО не знаел , мухльото и т.н...А Сарафоффф приключи ВСИЧКИ досъдебни производства на Боко, пеевски, доган и сие ..мафията и ни занимават ВСЕКИ ден с разни други ....неща ..:))
С други думи: боко и доган- пеевски МОГАТ да приключат с този Парламент или да н

-1395

1

AlexT

02.02 2024 в 11:58

‘’РОТАЦИЯТА НЕ Е на всяка цена’’ ’.сикаджията 
Какво щв прави барисав през следващите седмици и месеци? Ами,ще ИЗНУДВА, ‘анализира’, ще иска министри , заплашва, налага по своите си крими начини , ще ЗАЩИТАВА, пази хората на радев- в СЛУЖБИТЕ / руските агенти / , , ...Защо ,ли ??
Ами защото ИМА ДВА варианта,които ЗАВИСЯТ САМО от него, за разлика от мухльовците от ПП-ДБ 1...Или да БУТНЕ правителството и този Парламент,
2. или да налага МАСОВО своите си хора , с пеевски- НАВСЯКЪДЕ в Управлението, в тази НЕкоалиция ...
Единственото му усилие,сега ще е , да ОБВИНИ ПП-ДБ за разпада , провалите , на ТОВА Правителство, и този Парламент и ...няма да е далеч от истината – ТЕ му се хванаха на комбинациите, играта, саботажа му и т.н...
За него, Съдебната реформа ПРИКЛЮЧИ : има си главен прокурор,феодалите МУ са по местата си, най- много- НЕГОВИТЕ , техните хора по „органите” да бъдат сменени с други- ПАК негови хора , човечета на пеевски, и на президента дори , олигарсите с м

 
X

Да помогнем на украинските деца!