Венко Сабрутев от ПП към ГЕРБ: Ще спечелите наградата за най-мразен законопроект

Ружа Райчева 23 ноември 2022 в 17:15 2091 3

Венко Сабрутев в Комисията по енергетика

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Венко Сабрутев в Комисията по енергетика

Ще спечелите наградата за най-мразения законопроект, защото през преходните и заключителни разпоредби се прави реформа на целия газов сектор. Бих ви предложил да извадите тези предложения за промени в отделен законопроект, който да мине през обществено обсъждане. 

Така депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев коментира законопроекта на ГЕРБ за компенсация на цените на автогоривата за битовите потребители по време на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Първоначално ГЕРБ бяха внесли подобно проекторешение в деловодството, а после го оттеглиха и оформиха като законопроект.

Идеята на председателя на комисията и бивш енергиен министър Делян Добрев е за всеки зареден литър гориво един лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а след това сумата да бъде разпределяна към бензиностанциите, които да намалят крайните цени за потребителите.

Добрев аргументира законопроекта като посочи, че от началото на войната в Украйна цената на уралския нефт драматично пада и руският сорт "Уралс" е между 30 и 40% по-евтин, отколкото европейския сорт "Брент". По думите му българите биват мамени с 1 лев на литър от началото на войната.

Ако законопроектът бъде приет в пленарната зала, цените на бензин А95, дизелово гориво, втечнения нефтен газ (LPG) и природния газ ще бъдат компенсирани, посочват вносителите. 

"Необходимо е да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтини горива за потребителите. В противен случай договорената от Асен Василев дерогация ще бъде в полза на частните търговски субекти", твърдят от ГЕРБ.

От "Българската газова асоциация" се противопоставиха на законопроекта на ГЕРБ и обявиха, че в предложението им има "скрити разпоредби", които ще унищожат свободния газов пазар.

"Продължаваме промяната" държат на договорената от тях дерогация за руския петрол

На свой ред "Продължаваме промяната" (ПП) държат на договорената от тях дерогация за вноса на руски петрол и в свое проекторешение настояват тя да влезе в сила от 5 декември тази година. Вносителите от ПП твърдят, че така цените на горивата ще паднат. 

ПП искат да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени на територията на България от руски суров нефт. Според проекторешението данъчните приходи от облагането на свръхпечалбите в сектора следва да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на крайните потребители на горива.

В мотивите на проекта се посочва, че "с оглед осигуряване на пълни постъпления от данъка върху печалбите от дейността по преработка и продажба на горива от суров петрол, дерогацията следва да се предостави само на дружества, които са регистрирани в България или имат място на стопанска дейност в страната".

Представители на Министерството на икономиката дадоха отрицателно становище по отношение на проекторешението на ПП. Те подчертаха, че е дискриминация да се разрешава износ само на български компании и че така се нарушават регламенти на ЕС.

Васил Стефанов от ПП напомни, че вече има решение на редовния кабинет "Петков" за въвеждане на дерогацията и създаване на работна група. Той каза, че въпреки това служебният кабинет вече е публикувал в Портала за обществени консултации друго решение, с което иска да отмени предходното:

"Тоест няма никаква приемственост между работата на служебния кабинет и предходното правителство. В случая ние сме длъжни, с решение или закон чрез Народното събрание, да въведем дерогация."

В крайна сметка членовете на комисията не гласуваха двете предложени законови изменения, тъй като на заседанието не присъстваха представители на Министерството на финансите, а беше нужно тяхното становище. Бе решено гласуването по проекторешението на ПП и по законопроекта на ГЕРБ да останат за следващото заседание на ресорната комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови