Вече се спрягат имената на първите министри

Владимир Йончев 25 октомври 2014 в 18:05 32319 28

В последните преговори на ГЕРБ с евентуалните му коалиционни партньори вече са се споменали и някои от имената в новия кабинет, научи OFFNews от участници в преговорите.

Окончателно решение още не е взето и персоналният избор може да се промени, уточниха източниците ни.

Външен министър остава Даниел Митов, който беше на този пост и досега. Неговият пост ще се брои за квота на Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, но самата Кунева няма да участва в кабинета. За нея е предвиден висок международен пост, но с обявяването му ще се изчака, защото е нужно одобрението и на западните партньори.

ДБГ получава и министерството на образованието. Министърът със сигурност няма да е Даниел Вълчев, но ще е човек, върху когото той има влияние. На тази формулировка отговаря Димитър Танев - водач на листата на РБ в Стара Загора и главен секретар на МОН по времето на Вълчев, но източникът ни е категоричен, че име не е споменавано.

Министърът на правосъдието Христо Иванов запазва поста си, а министерството ще се брои за квота на ДСБ.

ГЕРБ са предложили и вътрешният министър в служебното правителство Йордан Бакалов да запази поста си. Реформаторският блок не са били против, но са казали, че въпреки синьото минало на Бакалов трябва да се знае, че той е кандидатура на ГЕРБ и да не се приписва на Реформаторския блок.

За Демократи за силна България ГЕРБ са предвидили и министерството на здравеопазването и се надяват Петър Москов да приеме поста.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще бъде министър на спорта.

Вторият евентуален партньор - Патриотичният фронт, няма да има свои министри в правителството. НФСБ и ВМРО наистина са предпочели да не вадят пряко свързани с тях лица, а за сметка на това за министри да се търсят доказани и приети от цялото общество експерти.

Министерствата в новия кабинет ще са с едно повече отколкото в кабинета Орешарски. ГЕРБ е приел предложението на Патриотичния фронт Министерството на инвестиционното проектиране да се закрие. Мега министерството на икономиката, енергетиката и туризма обаче се разделя на 3. Именно това разделение може да пренареди разпределението, защото е направено след преговорите с Реформаторския блок.

Другата причина за пренареждане може да е, че Патриотичният фронт настояват поне в по-голямата си част и министерствата от квотата на РБ и ГЕРБ да бъдат оглавени от експерти, а не от партийни лица.

АБВ няма да има свой министър, но ще подкрепя кабинета, освен когато решенията не влизат в силно противоречие с програмата на партията. Очаква се подобно поведение да имат поне 8 от 13-те депутати на България без цензура, но е възможно подкрепа да даде и цялата група.

По време на преговорите с евентуалните коалиционни партньори изобщо не е ставало въпрос кои ще са имената на министрите от ГЕРБ. Само между другото е изтървано името на Лиляна Павлова, която отново ще бъде министър на регионалното развитие и вицепремиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!