Васил Терзиев: Мръсният въздух е системен проблем на София, ние имаме решенията

Йорданка Веселинова 10 октомври 2023 в 18:43 993 0

Снимка БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА

Васил Терзиев

Мръсният въздух е системен проблем на София, ние имаме решенията, каза кандидатът за кмет на София на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев по време на дискусия за замърсяването на въздуха в столицата.

По време на дискусията Терзиев, водачът на общинската листа Борис Бонев и депутатите Александър Симидчиев, Илина Мутафчиева и Венко Сабрутев представиха управленската програма и основните си идеи за справянето с мръсния въздух в София.

"Мръсният въздух е проблем, с който София системно не може да се справи. Ние имаме решенията. Нуждаем се от подкрепа, за да минем от света на добрите намерения, до света на реализираните политики", каза Терзиев.

В началото на дискусията Борис Бонев припомни за колективния иск срещу Столична община заради мръсния въздух. Той каза, че тогава на тази негова инициатива се е гледало с насмешка, но в крайна сметка тя постига немислим за времето си успех и в крайна сметка общината е осъдена. 

"Спечелихме делото, но истинската работа трябва да се свърши от общината", заяви той и добави, че е нужна политическа воля за справянето с мръсния въздух, тъй като част от мерките са непопулярни.

Депутатът Александър Симидчиев каза, че София е начело на негативната класация по мръсен въздух и смъртност, причинена от замърсен въздух. По думите му между 12 000 и 15 000 души годишно умират в България от замърсяването на въздуха. В София са около 600 души годишно. Замърсяването е причина за ¼ от инсултите и ⅓ от инфарктите.  

"На практика няма орган или система в човешкото тяло, която не се засяга от замърсяването на въздуха", добави той.

Симидчиев посочи, че според данни при превишаване нивата на замърсяване на въздуха, броят обаждания до Бърза помощ нараства с 10%. Същото важи и за спешната хоспитализация в дните след въздушно замърсяване.

Депутатът Венко Сабрутев пък изтъкна, че София няма план за справяне с големите замърсители - транспорта и отоплението на твърдо гориво. Той изтъкна и горенето на боклуци в крайните квартали на града.

По думите му е нужна цялостна стратегия за енергийно бедните в столицата и подпомагане, за да заменят печките на твърдо гориво. Той добави, че ще се създаде и единен център за информация за гражданите и бизнеса, в който да получават информация за всички енергийни програми, по които може да се кандидатства. Сабрутев предложи още инсталация на фотоволтаици на покривите, за да станат сградите енергийно ефективни.

Нискоемисионната зона и 10 млн. лв. за странни платформи

От коалицията коментираха и влизащата в сила от 1 декември нискоемисионна зона.

“Тази зона обаче е поредното неработещо нещо, което ГЕРБ оставя в наследство. Няма данни, няма модели, няма анализ какво ще се случи след въвеждането на зоната. Освен това наредбата за зоната не включва тежкотоварния превоз и транспортните средства”, обясни Емилия Ангелова.

Тя каза, че коалицията ще иска въвеждане на гратисен период до февруари 2024 г., който гражданите да не бъдат санкционирани за нарушения.

Кандидатът за общински съветник изнесе и данни, че пари за борба с мръсния въздух има, като в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени около 1 млрд. за тази цел. Друг е въпросът доколко тяхното разходване е ефективно - например общината е одобрила 10 млн. лв. за две нови дигитални платформи:

“Миналата седмица са били одобрени тези пари. Платформите ще смятат по-ефективен начин на придвижване от точка А до точка Б. Все едно няма вече такива, като например Google Maps и Moovit, които софиянци използват”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!