Външно ще предложи българите в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация

OFFNews 23 юли 2021 в 17:28 2476 0

Снимка Външно министерство

Министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че министерството ще предложи промени в Изборния кодекс, които да подобрят изборния процес и да позволят на българите в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация.

Това стана ясно на брифинг на министър Стоев, председателя и заместник-председателя на Работна група „Избори" - Иван Кондов и Калин Анастасов. Те представиха данни за организацията на изборите на 11 юли в чужбина.

Избори зад граница – равносметката на МВнР

„За първи път, откакто участвам в организиране на избори зад граница, МВнР не е упреквано, че не е изпълнило ангажиментите си. Благодарност към всички, които имаха отношение към изборния процес – към доброволците, нашите колеги от задграничните представителства, които положиха непосилен труд, към колегите в Централно управление и от други администрации, към техническите лица", заяви външният ни министър.

На 11 юли за вота зад граница бяха разкрити рекордните 782 избирателни секции в 68 държави. Огромният им брой доведе до сериозни затруднения в организацията, включително свързани с доставката и връщането на машините за гласуване и изборните книжа.

„МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина. МВнР е институция, която е призвана да защитава националните интереси на българската държава и на българските граждани в чужбина", категоричен е министър Стоев.

Той изтъкна, че организирането на избори е демократичен процес, но има цивилизован начин, по който това да се случва, и който се практикува от мнозинството държави членки на Европейския съюз. Затова в анализа на вота от 11 юли, който МВнР ще изпрати на ЦИК и на Народното събрание, сред предложенията ще бъдат както гласуване в чужбина по пощата след активна регистрация на желаещите да гласуват, така и създаване на Районна избирателна комисия „Чужбина".

На отминалите избори последната СИК зад граница е получила потвърждение за обработени протоколи малко след 19:50 ч. в понеделник, 12 юли. „Най-голямата РИК в България администрира 739 секции – това е по-малко от броя на секциите, сформирани в чужбина. Членовете на тази РИК са 23 души. Една от най-малките РИК в България с около 15 членове администрира около 250 секции. Обработката на резултатите от секциите в чужбина, които бяха изпращани след изборния ден, се извършва от трима души", каза Светлан Стоев.

Той подчерта също, че предстоящите президентски избори ще създадат пред МВнР сериозни предизвикателства, свързани с кратките срокове, очаквания голям брой секции, както и от човешки, финансов и технически характер. Според анализа на МВнР за предстоящите избори за президент и вицепрезидент прогнозният брой автоматично разкрити секции зад граница, съгласно сега действащия Изборен кодекс и брой на гласували на изборите за НС през юли 2021 г., е 713. Сред тях в 216 ще се гласува с машини. Общият брои секции би бил около 900-1000, като се отчете и броят на секциите, които ще бъдат образувани по брой подадени заявления.

Какво още сочат данните и изводите на МВнР след вота?

На изборите за НС на 11 юли 2021 г. зад граница са гласували 173 843 български граждани, с 4 на сто по-малко в сравнение с гласувалите на изборите на 4 април. В същото време броят на секциите се е увеличил с 62% в сравнение с вота през пролетта. Огромното увеличение на броя на секциите зад граница доведе до гласуване без опашки, не до по-висока избирателна активност.

Българските граждани в чужбина избраха машинния вот - в 273 секции с машини гласуваха 89 595 души, а в 509 секции с бюлетини гласуваха 84 248. Няма случай на преминаване от гласуване с машини към гласуване с бюлетини в секциите извън страната.

68 802 са избиратели, включени в избирателните списъци, от които 24 239 не са гласували (или са гласували на друго място).

Най-много са гласувалите в секцията в Никити, Гърция – 1382, в Неа Парамос – 1093, в Генералното ни консулство в Мюнхен – 879. Най-малко са гласувалите в двете секции в Бразилия - в Сао Пауло и в българското посолство в Бразилия, където гласуваха по 9 души, въпреки подадените необходими 40 заявления за гласуване.

Като "Ефект 35" бяха определени резултатите от страните извън ЕС, където след промените в Изборния кодекс отпадна ограничението за 35 секции. Във Великобритания секциите от 35 станаха 135, а броят на гласувалите там е същият въпреки увеличението от 286%. В САЩ са гласували по-малко български граждани, а в Турция увеличението е минимално, въпреки че бяха разкрити с 220% повече секции.

МВнР превози за последния месец до различни краища на света над 40 тона машини и изборни книжа. Вече са върнати от чужбина 125 машини, като до 25 юли се очаква да бъдат прибрани всички.

Като основни проблеми в изборния процес ръководителите на РГ "Избори" откроиха късното приемане на процедурни решения и правила от страна на ЦИК.

Разкриването на секции с 40 заявления също е предизвикателство. Статистиката от изборите на 11 юли 2021 г. показва, че само 6% от общия брой избиратели са гласували в секции, в които броят на гласувалите е под 100 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови