В България има македонско малцинство, твърди президентът Пендаровски

OFFNews 07 март 2024 в 18:22 1737 4

Стево Пендаровски

Снимка Президентство на РСМ - пресцентър

Стево Пендаровски

Съществуването на македонско малцинство в България е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург, заявиха днес от кабинета на македонския президент Стево Пендаровски.

През последните дни политически изказвания в Скопие за "македонците в България" провокираха скандал със западната ни съседка.

В сряда в Министерството на външните работи в София беше извикана на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси Поповска. Поводът - "скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения" по отношение на България.

МВнР категорично възрази "срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания" за президентския и парламентарния вот там.

Позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че нашата държава също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество, заявиха днес от кабинета на македонския президент.

Какво говорят в Скопие?

"Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството? В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва са каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света”, заяви в понеделник президентът на Северна Македония и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.

„България е подписала международната Конвенция за защита на правата на малцинствата. България има съдия в Страсбург. Какъв президент сте вие, какви национални и държавни интереси защитавате, ако казвате, че присъдите от Съда за правата на човека в Страсбург се отнасят за нас, но не се отнасят за другите. Всички съседни държави имат малцинства, но ние ще се откажем от нашето, ще забравим за преброяванията в България, ще забравим за училищата в България, ще забравим за библиотеките и театрите за македонците в България”, заяви кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за президент Гордана Силяновска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

4

voododoll

08.03 2024 в 08:55

В Македония няма българско малцинство, бе, кви глупости дрънкате... В Македония има македонско малцинство, повечето си знаят че са Българи.

2994

3

Гражданин

07.03 2024 в 21:59

А българското малцинство в Македония?

14048

2

voododoll

07.03 2024 в 19:21

Аз имам 3ма колеги македонци. И тримата са с Българско гражданство и женени за българки. Смятай колко е яка Велика Македония, щом така бягат хората от там… в България

2744

1

AAA

07.03 2024 в 19:20

Голям педер е тоя

 
X

Да помогнем на украинските деца!