Турският посланик твърди, че Анкара не се меси нито в ДПС, нито в ДОСТ

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2016 в 12:40 6161 12

Снимка Посолство на Турция

22.12. 2015 - Гьокче поздрави Местан по случай рождения му ден.

Няма намеса на Турция във вътрешните работи на България. Категорично искам да заявя това, каза в интервю пред bTV посланикът на Турция Сюлейман Гьокче.

Категорично искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко - със съжаление чуваме подобно нещо. Турция не само е доказала, че е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС и затова, според мен, е доста жалко, че се развиват по този начин нещата, каза дипломатът.

Преди 15-16 години турският парламент взе единодушно решение и постави нещата така, че Турция не би допуснала разширяване на НАТО преди България и Румъния да станат членки. Да задам един риторичен въпрос - във времето тогава смяташе ли някой това решение за намеса във вътрешните работи на България? Не мисля, всички го приветстваха, заяви Гьокче.

Искам да поясня нещо – с цялото ми уважение Турция никога не е молила някой български политик да вземе страна по отношение на друга политическа или обществена фигура в България. Никой не е оказвал влияние кой да бъде лидер на ДПС, категоричен е посланикът.

Попитан дали ДОСТ, новата партия на Местан, е родена в турското посолство, Гьокче заяви:

"Не, изненадан съм наистина да чуя подобен въпрос. Нито Турция, нито дипломатическите мисии на Турция се занимават с вътрешните работи на страните. Искам да го кажа ясно и отчетливо - не желая и не бих желал да коментирам какъвто и да било въпрос, който може да се изтълкува като вмешателство във вътрешните работи и може би това, което четете в пресата, не е задължително да е вярно, или част от него. Посолствата нямат редакции на вестници, не са собственици на електронни медии"

На въпроса "Има ли забрана Доган и Пеевски да влизат в Турция?" дипломатът отговори:

"Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека и имам причина за това. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Сега ме питате и го казвам пред цялата ви аудитория, нито мога да потвърдя, нито мога да отрека тази информация. Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос и се надявам по този начин аудиторията ви да бъде удовлетворена".

В коментар на публикациите, в които се твърди, че целият елит на ДПС има забрана да влиза в Турция Гьокче каза:

"И аз прочетох това във вестника за първи път. И понеже съм го чел в медиите, бих желал да имам информация, но не мога да коментирам. Трябва да се обърнете към източниците от медиите, откъде са разбрали и кой е техният източник".

Посланикът твърди, че никога не се е срещал с Ахмед Доган, нито с Делян Пеевски. С Лютви Местан се е срещнал наскоро. За рождения ден на Местан му е подарил броеница.

Посланик Гьокче посочи още, че броят на бежанците в страната му е 2,9 млн. души – почти половината от населението на България.

Той посочи, че по официални данни към днешна дата в България има 940 бежанци: „Можем да започнем дебат за това какво прави и какво не прави Турция“.

На въпроса кой и как финансира серията от терористични актове в Турция дипломатът отговори:

„Много внимателно проучваме този въпрос през последните няколко години. Тероризмът не се ражда във вакуум, има източници на финанси и всички те са от нелегална дейност – контрабанда на различни забранени вещества по мрежи, държани от международната организирана престъпност. Много внимателно ги разглеждаме и работим с приятели и съюзници, включително България. Докато не спре това финансиране, не може да се очаква терористичните организации да спрат да действат. Това е затворен кръг – чудовище, което се храни от източници от международен произход“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!