Трендафил Величков: Няма как АБВ да сложи края на БСП

OFFRoad Radio 06 февруари 2014 в 16:01 5364 4

Трендафил Величков

Снимка ТВ Европа

Трендафил Величков

Няма как АБВ да сложи края на БСП. Да си ляв в Европа е едно, да си ляв в България е друго. Тук обикновено си приеман като наследствен комунист. Лявото в Европа и целия свят значи свобода, солидарност, справедливост.

Това заяви Трендафил Величков от АБВ в предаването „Петата власт“ по OFFRoad Radio в задочен отговор на коментара на проф. Близнашки в „Петата власт“, че АБВ е краят на БСП

“Подбудите на всеки един от нас, хората в АБВ, не са на първо място лични, а по-скоро са принципни. Несъгласието ни с ръководството на БСП е един от водещите мотиви. Пушката АБВ гръмна. Диалогът беше нарушен, нямаше чуваемост в БСП. Всички ние, членове на БСП и участващи в платформата на АБВ, сме се опитвали да променяме БСП отвътре. Преди 5 години се опитахме да направим най-голямата младежка организация в България. Това трябваше да променя партията, но не успя. Мотивите ни не са партийни, а надпартийни. В АБВ предлагаме друга визия за правене на политика. Членовете на БСП са състоятелни хора, но БСП в последните години изгори мостовете към много социално мислещи хора”, обясни Величков.

В същото време от АБВ са изцяло против коалиция с ГЕРБ.

„Няма как да работим за ГЕРБ, които използват една много проста математика, обидна за хората. Моделът на управление на ГЕРБ не трябва да се връща никога. Едва ли някой нормален човек бленува за финансовата политика на Дянков. Но не вярвах, че най-голямата атака ще дойде от БСП и от една медийна групировка. Никой не брои колко точно хора от БСП са в АБВ, но броят е доста значителен. Нашата цел не е да режем живо месо от БСП. Нашата цел е в тези 40% от българското общество, които не виждат алтернатива“, коментира още той.

Величков обеща изненада по повод листата на АБВ за евроизборите. „Проблемът с лицата в българската политика винаги е стоял. Радвам се, че в АБВ присъстват президентът Първанов и Калфин. Калфин е сред първите 20 от всички евродепутати според скорошна класация на Европарламента. Няма как да направиш нещо отначало. Виждам ролята на г-н Първанов, който е един от най-успешните български политици, като вдъхновител на този процес. Очаквайте изненада в листата ни за евроизборите – интересна и млада ще бъде тя. Аз и моите колеги искаме превес в Европа след изборите да имат хората с ляво, социално мислене. Европа не е виновна за всичките ни проблеми, а е ключът към решаването им“, каза той.

Според бившия зам.-председател на Младежката организация на БСП референдуми трябва да има.

„Аз съм за референдумите, но специално този на президента Плевнелиев не беше добре комуникиран между институциите. Ако се беше консултирал с всички политически сили, можеше да получи едно разбиране и подкрепа. Трябва да има задължително гласуване, но трябва да бъдат много ясно прецизирани санкциите. Мажоритарното гласуване не би стимулирало нивата на контролирания и купен вот, а по-скоро ще стимулира партийните централи да си вършат по-добре работата.“ – каза той

За Ранобудните студенти и техните протести Величков е по-скоро критичен.

„Ранобудните студенти със своето „оставка тук и сега“ не бяха алтернатива. Те трябваше да намерят формата, която да продължи да съществува и да е градивна. Няма как да си контра и да очакваш нещо да се промени. Далеч съм от мисълта, че можеха да седнат на столовете в Гранитната зала на Министерски съвет и да започнат да управляват страната.“

„Правителството на доц. Орешарски е най-внимателното. След като настъпиха голямата мотика с назначението на Пеевски, всяка стъпка на това правителство е все по-премерена и внимателна“, каза Величков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!