Томислав Дончев: Не си представям коалиция ГЕРБ - БСП

OFFNews 15 юни 2014 в 09:26 4315 2

Томислав Дончев

"Не си го представям". Така Томислав Дончев от ГЕРБ отговори на въпрос в интервю за Нова телевизия възможен ли е съюз между ГЕРБ и БСП. Той изключва и коалиция между неговата партия и ДПС.

„Напоследък се чудя къде изчезна доброто старо състезание, в което политическите сили са борят за подкрепата на народа. Започнахме да мислим в една крива геометрия кое с кое може да се сглоби“, коментира Дончев.

Относно коалиция с Реформаторския блок той напомни за честото анти-ГЕРБ говорене от страна на Реформаторите.

По думите на Дончев е погрешно, когато политиците си говорят, това да се тълкува като преговори за коалиция.

„Политиците трябва да си говорят – всяка седмица, всеки ден“, каза той по повод прословутото кафе, което пиха заедно публично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан

На въпрос защо ГЕРБ първо се обяви за задължително гласуване, а после се отметна, той обяви, че е бил изпуснат най-удачният момент темата да бъде поставена на референдум, а именно по време на европейските избори. 

„Проява на лош вкус е задължителното гласуване да се случи само и единствено вследствие на волята на политиците. Тогава е опасно и би могло да предизвика горест и обратна реакция. Съвсем различно е това да мине през референдум и народът да се е самозадължил да гласува”, коментира бъдещият евродепутат. 

Според Томислав Дончев първият възможен момент за предсрочни избори е краят на септември. „Ако някой се опита да организира избори в началото или средата на август, аз смятам, че ще бъде непростена провокация към всички българи”, категоричен бе политикът.

За сблъсъка Цветан Василев - Делян Пеевски Дончев обяви, че ситуация прилича все едно е паднала съществена част от театрален декор и се е видяло какво има зад сцената.

„Притеснително е, че това се случва в България в 21-ви век, където политически ангажирани фигури и крупни банкери публично си разменят обвинения за заплаха за убийство. Освен цялата сензационност на това, което се случва, трябва да се замислим какъв дългосрочен ефект ще има това върху държавата. Кой ще си остави парите в страна, в която политици и банкери публично си разменят заплахи за убийство?”, коментира още той.

По отношение на това дали е възможно предсрочните избори да се проведат след референдума, предложен от президента, Дончев каза: „Технологично е изключително трудно възможно. Малко сме в ситуацията да изтървем питомното и да гоним дивото. Най-добрият вариант беше този референдум да беше проведен заедно с европейските избори“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!