Станишев протегна ръка към Борисов "за доброто на България"

OFFNews 14 юни 2014 в 22:27 20286 50

Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма.

Това заяви пред БГНЕС Сергей Станишев по повод на интервюто на Бойко Борисов за вестник "Преса". В него лидерът на ГЕРБ заявява: "Една държава, в която БСП и ДПС управляват, е разделена. Една държава, в която само ГЕРБ управлява, също е разделена. Аз си давам сметка за това".

Имаме много различия с г-н Борисов и с партията ГЕРБ през всички последни години, но не мога да не се съглася с тази констатация в голяма степен. Това показва държавническо мислене, заяви Сергей Станишев.

Той е на мнение, че "от 2009 г. наблюдаваме едно голямо разделение в обществото и хората са изморени".

Те са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. Очевидно е, че диалог е необходим, подчерта лидерът на БСП.

Според него най-важното за България в този момент е стабилността и да се изработи перспектива за държавата, икономиката и най-вече за хората.

Станишев твърди, че "след европейските избори и в Европа има достатъчно ясно разбиране, че за нея е необходима стабилност и перспектива".

В момента предстоят разговори в Европейския съюз за функционирането на Европейския парламент, за бъдещата Комисия, така че България в някакъв смисъл се намира в подобна ситуация – как да се очертае бъдеще за следващия период. Тук няма място за високомерие, от който и да е политик или от самоцелен инат. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма, подчерта Станишев.

Трябва да се мисли кое е добро за България. Има два пътя за стабилизиране на ситуацията: 1. избори; 2. разговори в рамките на този парламент. Трети път не виждам в момента, каза той.

Станишев още веднъж подчертава, че "БСП винаги е готова за диалог".

"Всички носим немалка отговорност за разделението и умората в страната", заяви той.

Според него диалогът е необходим "при всички случаи - независимо дали ще се отиде на предсрочни избори или не."

"Ако погледнете през последните години, всяка година в България има избори, има тежки кампании, в които има най-вече политическа риторика и взаимни обвинения. Все по-малко съдържателна политика има в политиката. За съжаление", констатира Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!