Quantcast

Теменужка Петкова: Енергетиката е във финансов колапс

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2015 в 17:03 3124 5

Теменужка Петкова: Енергетиката е във финансов колапс

Енергетиката е във финансов колапс и ако ние не предприемем бързи и адекватни действия, много от които са непопулярни и никой до сега не си и помислял да предприема, състоянието ще се влоши и българската енергетика ще колабира, а от там и българската икономика, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНР.

Министърът посочи, че на първо място е необходимо да се стабилизира финансово секторът.

През първите 100 дни от нашето управление, първото нещо, към което пристъпихме като спешни и краткосрочни действия беше да поканим на масата на преговорите нашите американски партньори от двете американски централи „Марица-изток“ 1 и 3. В петък успяхме да подпишем меморандум за разбирателство с двете централи, като постигнахме общо виждане, че трябва да бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори по отношение на цената. Поставили сме си срок до края на месец март да предоговорим условията. Паралелно с това трябва да търсим вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи. Тези просрочени задължения са малко над 600 млн. Наред с това НЕК дължи над 1,2 млрд. на производителите на електрическа енергия. Другата важна мярка са промените в Закона за енергетиката. В четвъртък мина на второ четене в комисията Законът за енергетиката с измененията, които се предвиждат. Всяка една от промените е насочена към това да бъде свит дефицитът в НЕК. Това, което предлагаме, е от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин. Смятаме, че ефектът ще бъде около 100-150 млн. на година, което не е малко. Наред с това преференциалните цени и насърченията, които са по Закона за енергията от възобновяемите източници, няма да се прилагат вече за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, които са въведени в експлоатация след влизането на промените в Закона за енергетиката.

Петкова заяви, че по отношение на ВЕИ централите България е достигнала националната си цел: По отношение на необходимостта определен процент от електрическата енергия да бъде произвеждан точно от такива възобновяеми източници, така че смятам, че ще имаме разбирането на партньорите ни от този сектор и не смятам, че ще има сериозен отпор или някакви сериозни аргументи против тази промяна.

Енергийният министър обясни, че към момента НЕК няма как да се справи със задълженията си: Трябва да мислим за начин, по който системата да бъде финансирана, така че да може да разплати задълженията си и да тръгнем на чисто. За да стане това, ние трябва да предприемем всички мерки течовете в системата да бъде занулен.

По отношение на новосъздадената в парламента комисия, която да изясни състоянието на енергетиката, Петкова обясни: Сигурна съм, че тази Комисия ще има своята много важна роля, тъй като тя ще навлезе много навътре в проблемите на енергийния сектор и няма как да не се стигне и до конкретните периоди, в които са извършвани нарушения и до конкретните лица, които по това време са управлявали сектора. Разчитам много на тази комисия.

Петкова посочи още, че либерализацията на пазара е задължително условие за ясен хоризонт в енергетиката и за разплитане на много от възлите в сектора: С либерализацията на пазара ние ще постигнем прозрачност в сектора и всяко едно българско домакинство ще може да избира своя доставчик на електрическа енергия. Съответно ще може да избира между условията, които доставчиците предлагат. Ние работим усилено в тази посока. Българската енергийна борса получи лиценз от ДКЕВР. Сега се работи по избора на платформа, така че смятам, че до края на годината ще либерализираме сектора.

Най-важното е да има конкуренция. Силно се надявам, че ще помислим за съответните механизми, така че да не се отрази негативно либерализацията на пазара върху джоба на българските потребители, добави тя.

Министърът коментира и Европейския енергиен съюз: Нашето правителство е посочило, че ние ще работим активно и ще работим в посока в подкрепа за създаване на Европейския енергиен съюз. Считаме, че това е една форма, която ще допринесе за това да бъде осигурена енергийната независимост, както и ще се повиши конкуренцията. Стоим твърдо зад тази наша позиция.

Петкова заяви категорично, че до настоящия момент България не е получила официална писмена информация от своя акционер „Газпром“ за това каква е визията му във връзка с проекта „Южен поток“: Така че смятам, че е рано да говорим за каквито и да е било развития на събитията във връзка с т.нар. Турски поток.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2015 в 10:23

ЗАЩО?
ЗАЩО енергетиката е в колапс?
КОЙ ще направи анализ на причините за това?
КОЙ ще носи отговорност?
ЗАЩО не се задават правилните въпроси?
ЗАЩО крадецът вика "Дръжте крадеца!"?
ЗАЩО ТЕ си мислят, че ние сме идиоти?
ЗАЩО всички ние се държим като идиоти?

23.02 2015 в 09:58

. Необходимо е да се направи икономически проект и предоставят за Брюксел за одобряване и финансиране за модернизация на 5 и 6 блокове на АЕЦ Козлодуй, тя ще осигури намаляване на тарифите за електроенергия в България


Няма нужда да се вземе заем 16 млд,
Трябва да вземите компенсации от ЕС за санкции и за срив проекти Белене и Южен Поток, тое големи средствата които не получих България.

23.02 2015 в 09:37

За какъв либерализиран пазар говорим,и кого се опитва да излъже министъра на енергетиката. Ще има дългосрочни договори с двата ТЕЦ-а,и още действащи договори с "екологичните" централи ВЕИ -та. Та така на свободния пазар е ясно - търга ще определя цената, която явно ще е под цената на гореспоменатите електрически централи. Въпросът е как и откъде ще се плаща на договорените цени. Варианта определено е един - рестриктивни мерки върху свободния пазар / ограничения, балансиране и ред други простотии/. Така, че либерализация по нашенски. Честито!

22.02 2015 в 21:05

... лелчееее, лелче... то си требват арести, конфискации на имущества, запори на ктбанкови сметки... газпром требва да се осъдят за измама в особено големи размери... лукойл да се осъди за неплатени данъци в Огромни размери... а ти, лелче май ше дигаш тока за най-лесно...(мърла!)

хахахахахахахаха

(обявявам военно положение!... докле изгониме и последната рушкинка от бегето)

22.02 2015 в 19:10

Докога хората на Доган - Писанчев, Илко Желязков, Георги Христозов и другите по-надолу ще продължават да кадруват и да вземат решенията в енергетиката.
Кога ще ги отстраните ?