НЕК уговорила намаляване на цената на тока от двете американски централи

OFFNews 20 февруари 2015 в 13:18 6790 5

Теменужка Петкова

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Националната електрическа компания се споразумя с двете американски централи ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3” за намаляване на цената на тока, който произвеждат.

Това съобщи по време на отчета за първите 100 дни от управлението енергийният министър Теменужка Петкова.

Преговорите за предоговаряне с двете американски централи започнаха още с началото на мандата. Днес беше подписан меморандум за разбирателство, а до края на март ще бъде факт и самото предоговаряне, обясни Петкова.

От своя страна, НЕК е обещала да заплати просрочените си задължения, които са в размер на 600 млн. лева.

НЕК полага усилия да заплаща ежемесечно определени суми за покриването на тези дългове. Договорката е да се върви към намаляване на цената, а НЕК ще гарантира изплащането на задълженията, посочи министърът.

Договарянето на по-ниски цени по дългосрочните договори с двете американски централи е едно от условията цената на тока да не се увеличи от 1 юли.

Енергийният сектор е в много тежко финансово състояние. Причините за това са трупани с години. Затова министерството няма друг изход освен да пристъпи към тяхното разрешаване, като при това се налага да се вземат и някои непопулярни мерки, подчерта тя.

Петкова припомни, че енергийната комисия в парламента прие на второ четене в четвъртък промените в Закона за енергетика.

Предложените мерки и от наша страна, и от страна на депутатите бяха много удачни. Те са насочени основно към намаляването на дефицита в системата. Сред тези мерки са предложението от енергийния микс да бъдат извадени ТЕЦ-овете, които работят неефективно, което е една много сериозна крачка напред, каза енергийният министър.

По думите й сред мерките е и промяната за ограничаване на производството на електроенергия от биомаса.

Енергийните предприятия, които осъществяват своята дейност при регулирани или преференциални цени, ще подлежат на ежегоден контрол. Това са всички предприятия, които влизат в енергийния микс. Те ще бъдат проверявани от Агенцията за държавна и финансова инспекция, а резултатите от това ще могат да се видят много скоро, убедена е Теменужка Петкова.

Бяха предложени и сериозни промени относно статута на ДКЕВР, като основната промяна е в това, че членовете на комисията ще се избират вече от Народното събрание, като по този начин регулаторът ще стане независим от изпълнителната власт, коментира Петкова.

Министърът допълни, че се работи по диверсификацията на енергийни източници.

България има много голяма зависимост от един източник на доставка на природен газ и всички знаем, че това е Русия. Затова ние ще насочим усилията си към проучване и разработване на местни находища. С тази цел взехме решение за разработването на двата блока в Черно море, подчерта тя.

По думите й сред приоритетите на министерството е и изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", което обаче ще стане, само ако е изгодно за страната.

Петкова увери, че министерството работи по изпълнението на програмата за удължаването на живота на V и VI блок на централата, като за V блок се полагат максимални усилия, за да може процесът да приключи навреме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови