Темата за Украйна влезе в парламента

Елица Мартинова 19 февруари 2014 в 12:29 3025 4

Янаки Стоилов

Снимка БГНЕС

Темата за ескалацията на напрежението в Киев бе засегната от депутатите в Народното събрание днес.

Пръв за сблъсъците спомена депутатът на "Коалиция за България" Янаки Стоилов в контекста на диспут около етническия мир в България.

"В тези дни има събития, които са извън нашите граници - става дума за Украйна. Държава, която се намира между извънредното положение и гражданската война. Ние не трябва да допускаме опити за разделение на народ и държава, защото точно такива опити се правят в Украйна и това не е борба за европейска перспектива", каза Янаки Стоилов.

Коментарът на социалиста бе разчетен като опит за сплашване от колежката му от "Атака" Магдалена Ташева:

"Вашият паралел с Украйна е не просто грешен и издава не само липса на автентична информация. Той е вулгарен. Няма да ни уплашите с Украйна. Към момента в Украйна вече са избити 25 души, половината от тях са сред силите на реда. На Евромайдана в Киев, редом до украинското знаме, се вее и знамето на сирийската свободна армия и ходят едни забрадени лица", заяви Ташева.

Сблъсъците в Киев от последната нощ станаха повод и за декларация от името на ПГ ГЕРБ. Тя бе прочетена от Александър Ненков в кулоарите на парламента, тъй като пленарното заседание приключи по-рано:

Свидетели сме на недопустима ескалация на насилието в Украйна. Над 20 убити и стотици ранени са резултатите на насилието, което служителите на реда осъществиха над справедливо протестиращите в Киев.

Този развой не е неочакван, защото политическата криза вече няколко месеца не може да бъде овладяна и взаимно приемлив изход не може да бъде намерен.

Затова събитията от последните месеци и ескалирането в последните дни са трагично доказателство, че когато властта отказва да чуе гласа на народа, последиците могат да бъдат трагични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews