България осъди насилието в Украйна

OFFNews 19 февруари 2014 в 11:57 3528 6

"България остро осъжда актовете на насилиe в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени. Новата сериозна ескалация на напрежението в Украйна отдалечава страната от постигане на приемливо политическо решение.

Смятаме, че Президентът и политическите лидери в Украйна следва да подходят към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната. Те не трябва да допуснат преминаване на точката, от която връщането към политическия процес би станало непостижимо."

Това се казва в изявление на външния министър Кристиан Вигенин по повод ожесточените сблъсъци в Украйна, довели до поне 25 жертви.

"Настояваме всички участващи в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество.... Приканваме украинските власти да се възползват от предложената вече помощ от страна на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации. Готови сме заедно с нашите партньори от Европейския съюз спешно да обсъдим ситуацията в Украйна с оглед подпомагане намирането на работещо решение на кризата в страната", се казва още в изявлението.

Българското Министерство на външните работи излезе и с препоръка към българските граждани да не пътуват до Украйна.

"Във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна, МВнР настоятелно съветва българските граждани по възможност да не предприемат пътуване до Украйна", се казва в съобщението.

По информация на българското посолство в Украйна, от 00.00 ч. на 19 февруари движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътрешни войски.

Ситуацията в западната част на страната (Лвовска, Ивано-франковска и Тернополска област) е критична и има въоръжени сблъсъци между представители на антиправителствените сили и силите на реда.

Българите, които вече се намират на територията на страната да не посещават централните части на Киев, да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия; предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване.

Българите в Украйна могат да се свършат с посолството ни в Киев на следния адрес и телефони:

Адрес: П.К. 01001, гр. Киев, ул. „Госпитальная” № 1
Телефон: 38044 246 72 37; 38044 246 76 72
Факс: 38044 235 51 19
Дежурни телефони в извънработно време: 38044 246 72 37; 38044 246 76 72

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови