Бъчварова: Критиките срещу МВР ще считам за посегателство срещу националната сигурност

Вътрешната министърка даде брифинг, за да напомни кой управлява МВР

OFFNews 13 януари 2016 в 11:14 25504 55

Бъчварова даде брифинг, за да на помни, че е министър на вътрешните работи

Човекът, който управлява МВР, е Румяна Бъчварова. Всеки който поставя под съмнение този факт, вероятно има други намерения. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерски съвет. Тя обясни, че "най-ценният" съветник работата ѝ е "г-н Борисов".

"Най-ценният ми консултант е г-н Борисов, той има неизчерпаем опит и трябва да съм много неразумна да не се отнасям до мнението му", заяви още вътрешният министър. Тя се обърна към политици, бивши служители на МВР, журналисти и бизнесмени, които критикуват работата на МВР със: "Стига вече!"

Според нея умишлено се създава среда, която пречи на работата на МВР. Бъчварова призова да се спрат всякакви коментари от хора, "които разбират от всичко" и за тях МВР е нещо като "българския футбол". Според нея хора, които "почиват по 15-20 дни" извън страната, сега "са се събудили" и критикуват. 

"Всеки един по-нататъшен опит по този начин да се критикува МВР, неоснователно, с обиди, с нелепи твърдения и невярна информация, с ченгеджийски номера, тълкувам като посегателство срещу обществената и националната сигурност. Оттук нататък на тази основа ще изразявам своята позиция и действията си", каза Бъчварова. На журналистически въпрос по-късно тя уточни, че не става въпрос за политически репресии.

„Трябва да сме наясно, че МВР не е случайна институция, не е дъвка за всеки. Нека е ясно, че има такива заплахи към МВР, които са свързани с неговата работа“, каза още тя.

По думите ѝ "определени кръгове" се опитват да овладеят МВР. На въпрос кои са тези кръгове, тя отговори: "По медиите ще ги познаете".

„Що се отнася до твърдението, че други кръгове владеят или управляват МВР, мога да ви отговоря – тези кръгове са всъщност най-големите критици на МВР. Докато аз съм министър, няма да позволя друг освен официалното легитимно ръководство на МВР да взема решения“, каза още Бъчварова.

Тя коментира и декларацията на КРИБ, с която беше поискана оставката ѝ, ако МВР не разкрие убийците на Александър Антов. „Мисля, че по-нелепа декларация отдавна не сме срещали. Първо, защото ясно личи личният мотив във изведените позиции. Второ, защото очевидно няма достатъчно добро познаване за процеса, по който се правят разследванията. Това е чудесен пример за хора, които не са добре информирани, да коментират нещо, което не познават“, каза тя и уточни, че „бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР“.

Ако тя трябвало да определи приоритетите на МВР, нямало да бъдат гражданите, които почиват извън България. „Затова отговорностите на МВР са към всички граждани и не трябва една или друга група, която има публичен излаз, да насочва вниманието си към себе си“, категорична е министърката.

Тя обясни, че „проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис, в историята на развитието му в последните 25-30 години“, в нелоялната конкуренция и обвързаността на съдебната система с него. По думите ѝ декларацията на КРИБ е по-скоро изразяване на интерес за решаване проблемите на бизнеса, а не факта, че „определени бизнесмени трябва да се чувстват спокойни, като си разхождат кучетата.“

Министърката каза, че ще се радва да чуе становището на бизнеса по отношение на финансовите измами и измамите с ДДС, а също и ако КРИБ учреди награда за служител на МВР, който разследва финансови измами. „Не може толерантността на МВР към различни групи и различни прослойки да продължава по този начин“, каза още тя. Бъчварова коментира и двете показни убийства в София, които, по думите ѝ, се тълкуват, като „нещо страшно става в София“. Тя изрази безпокойството си, но не смята, че проблемът трябва да се „генерализира по истеричен начин“. Противното би означавало преднамерена кампания към МВР.

Бъчварова цитира статистика от 2009 до 2015 г., според която има спад в регистрираните умишлени убийства и ръст с 30% при разкриваемостта им. „Това, което ме тревожи най-много, е липсата на резултати за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина. За съжаление нямаме резултат, с който да се похвалим, но мога да ви уверя, страхотна работа е свършена“, обясни Бъчварова.

Тя насочи критиките си и към медиите. „Не искам МВР да бъде използвано и от хора, които пребивават в журналистиката, които използват работата на МВР, за да си пълнят страници или секундите, или минутите програмно време“, каза тя. Бъчварова се обърна и към бившите служители на МВР, „които са си взели 20-те заплати“, но все още имали сантимент към ведомството, да спрат с коментарите. По този начин тя отговори на Николай Радулов, който преди ден заяви, че главният секретар на МВР Георги Костов редовно идвал пиян на работа.

„Главният секретар на МВР, през времето, в което съм работила с него, той не само не е идвал пиян на работа, той не пие. Тези обвинения към него са толкова омерзителни, че дори не заслужават опровергаване“, каза тя.

Много ценя съветите, препоръките и критиките, когато са основателни. Няма да приема случаи, в които се прави опит да се дестабилизира МВР, за да не работи. Има кръгове, групи хора, за които в пряк интерес е МВР да не работи добре. С този факт трябва да сме наясно всички, това са кръгове, които се опитват при такова състояние на МВР да развиват собствените си интереси. Има опити да се овладее МВР от различни групи с различни интереси или различни емоции“, каза още тя и изрази „личното си учудване“, че най-вече бившите служители на МВР са много емоционални хора. „Мисля че атаките, които са към МВР, са за да се дестабилизира правителството“, обясни Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!