Цветанов намекна за цензура като противодействие на ''внушения'' за службите

Юлиан Христов 21 декември 2017 в 19:24 13268 1

Цветанов намекна за налагане на цензура срещу

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна за търсене на отговорност, ако се правят внушения за работата на службите. Идеята беше изречена на заседание на парламентарните комисии за контрол на специалните разузнавателни средства и службите и по вътрешна сигурност и обществен ред, на която за пореден път беше изслушан председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков.

Формулирането на дневния ред на заседанието даде повод на Цветанов да намекне дали не е време за законодателни промени, които да бранят доброто име на службите. Той даде пример със самия себе си и "чувствителната" тема за прилагане на СРС. "Самият аз бях потърпевш от подобни внушения", каза Цветанов и допълни, че около изказванията на Бойко Рашков имало много неверни твърдения и доверието в службите може да бъда "развалено само от едни публични изяви и, както се казва, с публикациите, които ще излязат в публичното пространство чрез медиите".

"За това колеги, моля ви, нека да се придържаме към уважение, респект към институциите. Всеки един да изложи своите аргументи, но нека те да не бъдат с политически отенък и съм убеден, че това, което ние можем да направим, народните представители, на база това, което бихме чули като дефицит, ако има такъв или някакъв правен вакуум, ние да направим всичко възможно да обединим усилията си да направим законодателство, което даде пълна гаранция и да няма абсолютно никакви опити за внушения по тема "Сигурност", обясни Цветанов по време на заседанието.

По-късно пред OFFNews Цветанов коментира, че е изразил мнение дали не е време да се помисли за подобни промени. 

В четвъртък депутатите се съобразиха с искането на главния прокурор Сотир Цацаров, който "свика" заседание на депутатите с писмо до шефовете на двете комисии Димитър Лазаров и Цветан Цветанов. 

В началото на заседанието самият Рашков изрази недоумение, че се е стигнало до изслушването му, след като той поискал такова от Лазаров на предходно заседание на спецкомисията. Тогава председателят ѝ му казал, че това ще е възможно след 15 януари. Въпреки това непосредствено след писмото на Цацаров комисията се събрала без да е ясно какво точно се иска от шефа на бюрото. Самият Рашков разбрал за заседанието на комисията в късния следобед предходния ден. 

Депутати от БСП пък поискаха обяснение кой е формулирал дневния ред на двете комисии, в който е записано, че изслушването на Рашков е свързано с "отправените твърдения за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС". 

В отговор Лазаров и Цветанов заявиха, че заседанието е свикано по искане на БСП. Според Цветанов до това нямало да се стигне, ако миналата седмица имало "повече разум". По думите му депутатите от ГЕРБ били "учудени" от направеното от левицата искане. 

"БСП по никакъв начин не е внасяла подобно предложение, то е направено от председателите [на комисии] и е във връзка с искането на главния прокурор", контрира Славчо Велков от БСП.

Искане за изслушване на Бойко Рашков от левицата направиха по време на отчета на бюрото в пленарна зала, седмица преди искането на главния прокурор. Все пак депутатите от ГЕРБ категорично отрекоха писмото на Цацаров да е наклонило везните за съвместното заседание на комисиите, въпреки че то е адресирано именно до шефовете им, а искането на БСП е било само за свикване на комисията за службите.

Пред депутатите от двете комисии Бойко Рашков не изнесе нови данни за прилагането на СРС. Във връзка с обвиненията, че изпълнява поличитеска поръчка, той цитира статистика за нарушения при подслушванията в рамките на няколко правителства - на тройната коалиция, на Бойко Борисов, на Пламен Орешарски и Марин Райков. 

За пореден път Рашков влезе в директен сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров като заяви, че от държавното обвинение блокират работата на бюрото. Твърденията му за това са свързани с указание на главния прокурор, според което на бюрото се отказва достъп до материалите, мотивирали прокурорите да искат прилагане на СРС. Самият Цацаров заяви, че е искал няколко пъти от Рашков методиката, по която бюрото прави своите проверки, но такава не получил. Цацаров каза, че Рашков говори "неистини" с твърденията си, че прокуратурата блокира работата му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови