Бивш прокурор за подслушванията: Ми, в България не стават такива страшни неща

OFFNews 14 декември 2017 в 10:01 6214 2

Бивш прокурор за подслушванията: Ми, в България не стават такива страшни неща

Снимка Ладислав Цеков/bTV

Извадените от шефа на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков данни за нарушения на закона за специалните разузнавателни средства не отговарят на истината. Това смята бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев. 

В интервю за bTV експрокурорът, който претърпя сериозен провал по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев и когото нарече "абсолютен престъпник" по време на ареста му, заяви, че Рашков говорил неистини. Една от тях била, че имало незаконни подслушвания. 

Той освен това иска да вмени, че в България стават страшни неща. Ми, в България не стават такива страшни неща. Страшни неща стават, когато се говорят такива неистини и създават впечатление, че става нещо страшно в службите, смята Василев.

Според него няма масово незаконно подслушване на политици, журналисти и магистрати и практически няма как да стане. Искането за започване на едно подслушване преминава през доста хора, няма как някой да реши да отиде да използва една техника, която е с определени параметри, с риск да бъде хванат, заяви той.

Василев защити главния прокурор Сотир Цацаров без да споменава името му. Поводът е именно делото срещу Цонев, при което Софийската градска прокуратура поиска разрешение за подслушване от Окръжния съд в Пловдив. По това време негов председател е именно Цацаров. 

„Едната неистина е, когато се коментира, че имаме нарушение при дадено СРС от председател на Окръжен съд – Пловдив. Да, от председател на Окръжен съд – Пловдив (Сотир Цацаров, бел. ред.) има дадено разрешение, но то е дадено законно, в рамките на действащото законодателство. А към онзи момент законът казва: „Разрешение за ползване се дава предварително от председател на окръжен съд“. Точка по въпроса“, заяви Василев.

В предаването се включи и самият Рашков, който заяви, че Василев е позор за прокуратурата в последните години и го попита дали се явява като адвокат на Цацаров. От своя страна Василев пък заяви, че Рашков не е "емблема на етичността".

В същото време в интервю за Нова тв Рашков каза, че още от 2015 г. главният прокурор е издал заповед, с която се забранява на своите подчинени прокурори на националното бюро да се предоставят: документите, на които се основава искането за използване на СРС-тата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства, обясни Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

14.12 2017 в 13:52

Жалко мънкане от жалък провален тип. Поръчаха ти министър и после те хвърлиха на вълците, а ти сега ги пазиш...

12007

1

Хараламби

14.12 2017 в 11:13

НЕМА такива плужеци, си мислех, ама тоя ме опроверга тотално. Да се подиграят публично с теб и да те изхвърлят от работа като мръсно коте и ти накрая пак да се мазниш на дебелаците - е това вече е много под дъното.