Цветанов: Меглена Кунева е възможен вариант за правосъден министър

OFFNews 14 декември 2015 в 08:28 4496 12

Цветан Цветанов в НС при гласуването на конституционните промени

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Цветан Цветанов в НС при гласуването на конституционните промени

"ГЕРБ все още нямаме номинация за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов. Съвсем скоро ще имаме номинация, която ще може да се обсъжда между ГЕРБ и Реформаторския блок. Всеки номиниран би могъл да бъде разглеждан, включително и Меглена Кунева", заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Цветан Цветанов пред Нова тв тази сутрин.

Той подчерта, че за "запазването на добрия дух" е съвсем закономерно коалиционните партньори да предложат бъдещия министър, който досега беше от квотата на Реформаторите.

"Добрата новина е, че в Народното събрание се събраха 204 народни представители, които подкрепиха конституционните промени. Лошата е, че Радан Кънев, чисто емоционално, ангажирайки само себе си, каза, че напуска и освобождава постовете."

Според него приемането на промените в конституцията в предложения от Христо Иванов неприет от НС вариант е било осуетено заради друг коалиционен партньор - Патриотичният фронт.

"Когато се събираха тези 184 подписа, още при началният етап на обсъжданията Патриотичният фронт искаха тази квота да не бъде 6:6, а да бъде 6:5 и това впоследствие намери своето изражение в предложението на АБВ."

Цветанов заяви още, че единственият вариант за конституционни промени е бил приетият, а не договореният по-рано.

"Трябваше да избираме дали да има конституционни промени въобще или просто да няма изобщо. При преговорите някои парламентарни групи направиха компромиси, които в началотоне искаха въобще да се поставят на дневен ред за обсъждане", каза Цветанов и припомни какво е гласувано: имаме две колегии на ВСС - това е удовлетворение и за съдиите, и за прокурорите; имаме отмяна на тайното гласуване; 2/3 от народните представители ще избират парламентарната квота.

"Окончателното решение е: съдийската квота е шестима съдии, 6 - парламентарна квота плюс двама - Върховният административен съд и Върховният касационен съд, така че съдийската квота става 8, а парламентарната - 6. Колко стават? 14. Прокуорите и следователя са 5 на 5 парламентарна квота. И главният прокурор, с когото става 6 на 5", каза Цветанов.

Цветанов отказа да коментира въпроса защо, ако приетите промени са толкова безспорни и добри, двама посланици - на Франция и Холандия, изразиха публично съмнение за волята на българските политици да има съдебна реформа.

"Не мога да коментирам изказванията на когото и да било като посланик", каза Цветан Цветанов.

Думите на председателя на ВКС Лозан Панов той коментира с репликата, че той самият има дългогодишен опит в системата и достатъчно свобода, дадена му от конституцията, за да промени нещо, ако иска. 

Не смятам, че в държавата има олигархия, коментира още Цветанов, според когото "днешното управление няма алтернатива".

Ако Радан Кънев отиде на предсрочни избори, дали ще влезе в парламента, попита Цветанов и допълни, че, от гледна точка на сигурността на държавата, е по-добре в момента да няма избори. Той се усъмни и дали симпатизантите на ДСБ подкрепят Кънев в решението му да излезе в опозиция.

Виждаме, че Радан Кънев стартира своята кандидатпрезидентска кампания, заяви още Цветанов.

За решението на Петър Москов да остане здравен министър Цветанов и на въпрос дали Москов е близък с премиера Цветанов заяви, че било нормално когато работиш с някого, да станеш близък с него. 

"Фокусирате се върху Петър Москов. Но ДСБ има своите представители в изпълнителната власт, било то като заместник-министри, било то като шефове на агенции, които са действащи членове на ДСБ... Не е хубаво да коментираме или да даваме препоръки на политическите си партньори. Това е тяхно политическо решение, което беше заявено от Радан Кънев, но това, което каза господин Радан Кънев и ако е искрен в това, не знам обаче другите дали излизат от изпълнителната власт. Това е една номенклатура, в добрия смисъл на думата, на политическите партии, които застават зад дадените номинации и те отстояват принципите и вярват, че те са хората, които могат да прокарват решения и политики."

Цветанов коментира и свое изявление от 2013 г., когато - заради повдигнатите му обвинения от прокуратурата, заяви, че тя изпълнява политически поръчки. 

"Сергей Станишев внесе сигнала срещу незаконните подслушвания. Забравяте периода, в който беше направено това - Станишев искаше да използва прокуратурата като инструмент в предизборния период, 10 дни преди предизборната кампания. Какво очаквате да направи прокуратурата - да не разследва?!", каза днес Цветанов и поясни, че "това, което е силата на правовата държава, когато приключи един съдебен процес на трета инстанция". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!