Цветан Цветанов: Внушенията за Алексиев целят ГЕРБ, Фандъкова и нашия лидер

OFFNews 25 февруари 2014 в 23:03 2515 5

Момент от извънредната пресконференция на ГЕРБ.

„Не искам да отговаряме на политически спекулации на хора, които се чудят как да влязат в новата предизборна кампания за евровота“, каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов на извънредна пресконференция в столицата.

„Понеже сценарият с бюлетините от Костинброд няма как да се повтори отново, трябва да намерим подходящата тема, която да държим във въздуха, във връзка с предстоящата кампания“, посочи Цветанов. Той беше категоричен, че ГЕРБ няма да участва в този сценарий. По думите му оценките, които е получила България за добрата си работа, в управлението на ГЕРБ, и за борбата срещу тежката организирана престъпност, говорят достатъчно. Бившият вътрешен министър даде за пример операция „Кокаинови крале”, където всеки един може да прочете интервюто на Джорджино, който е бил разследващият прокурор по това дело. Цветан Цветанов обясни, че там се казва, че поради изтичане на информация, 2008 година, когато не е управлявала ГЕРБ, операцията е била прекратена, а информацията е била изтекла от българските власти.“

„Ето това е прикриване или толериране на определен канал, който да не бъде разкрит. Тази операция беше направена успешно през 2012 година, когато беше проведена заедно с италианските колеги, с Европол и с ДЕА”, каза още Цветанов.
В отговор днешните коментари от страна на БСП, които, по думите му, се правят с политически акцент на някаква макар и малка оперативна информация, която пускат в публичното пространство, Цветан Цветанов заяви, че никога по никакъв повод никой не е бил толериран и прикриван.

„За добрите операции през последните 4 години, април месец 2012 година беше открит 85-ият офис на ДЕА за добрата работа и доверието, което бяхме изградили. Днес, когато управляващите се чудят как да напишат тези опорни точки, за да направят тези политически внушения, първо, за да ударят Йорданка Фандъкова, да ударят ГЕРБ и разбира се, нашия председател, когото искат да пришият, под една или друга форма, в някаква интерпретация на някакви информации, които искат да пуснат в публичното пространство", посочи още Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ попита защо няма арестувано лице и обясни, че ако има достатъчно доказателства, се пристъпва към арест. Според него е показателно, че Орлин Алексиев дори не е разпитан по случая.

Цветан Цветанов заяви, че има компетентни органи, които трябва да си свършат работата. „Има ли задържани лица по тази операция, които да са с постоянна мярка, има ли доказателства, които да подкрепят твърденията на Мерджанов и на Станишев? Това количество, което е задържано, този камион, кой отбор от Дакар е подкрепял, и каква националност са всички, които са задържани в тази операция“, попита той. По думите му в момента става дума за задържани количества и, евентуално задържани чужди граждани на територията на ЕС.

Като бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, обръщайки се задочно към Атанас Мерджанов и Сергей Станишев, че количествата, които са били задържани в управлението на ГЕРБ, са в пъти повече от количеството, което могат да задържат сегашните управляващи, или управляващите от Тройната коалиция. „Мисля, че трябва да се съобразим с данните и цифрите, които имаме към 2012 година, и данните и цифрите, които имаме към 2013 година. През месец януари 2012 година, в съвместна операция между България, Швеция Европол, Чехия, ДЕА, са задържани 1200 кг кокаин, операция „Феникс”. Мога да припомня операцията с испанските и британските служби, и американските по задържането на 3 тона кокаин, които бяха в испански териториални води. Това се случи през август, а 20 дни по-късно бяха задържани още 500 килограма кокаин на две яхти – също бяха с екипажи от България и знаете за собствеността на тези яхти, които се водеха на български граждани, които работеха и живееха във Великобритания. Също така искам да припомня за количествата наркотик, които бяха задържани в комбайна, който беше от Аржентина, който беше задържан в Русе и беше с дестинация Западна Европа - 67 килограма кокаин на територията на страната. Искам да припомня и за 16 тона хашиш, задържани на 5 юли 2012 година, операция проведена с българските и американските служби, като дестинациите бяха Холандия и Белгия“, посочи Цветанов.

„Ставаме свидетели как отдел на пропаганда и агитация на ЦК на БКП се превъплъщава в пресцентъра на МВР“, заяви Красимир Ципов. Според народния представител в момента няма никакво сътрудничество – България и нейните специални служби са в пълна изолация и никой не желае да обменя информация с тях. „Тази ПР акция с новите опорни точки, които отново излизат от МВР е да се прикрие основната информация. Много интересни въпроси се поставят, за пряка връзка на разкрития контрабанден канал на територията на Франция с българския отбор от Рали "Дакар". Станахме свидетели на изявления, от които единствено трябва да се повдигнат няколко въпроса – по какъв начин е придобита информацията, дали е дошла по партньорска служба или е дошла по някакъв друг начин“ , каза още Ципов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови