Татяна Дончева: Изходът е да се направи техническо правителство до другата пролет

В него трябва да влязат част от служебните министри, които се ползват с обществено доверие

OFFNews 10 август 2021 в 19:32 6722 1

Изходът от сегашната ситуация е да се направи едно техническо правителство до другата пролет, в което да влязат всички без ГЕРБ и ДПС, със сериозно участие на министри от служебното правителство, особено на тези, които се ползват с обществено доверие, но не целия служебен кабинет, защото не целият е добър.

Това обяви Татяна Дончева от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" пред бТВ.

Според нея ИБГНИ няма проблем с чий мандат ще бъде предложен кабинетът, проблемът е по-скоро между "Демократична България" и БСП, тъй като от ДБ вече обявиха, че няма да влизат в колаборация със социалистите.

"Чисто формално юридически има издаден указ на президента, обнародван в Държавен вестник, който е внесен в парламента. Ясно е, че ИТН не са реализирали мандата и че вместо като едни нормални хора да признаят – Не сме реализирали мандата, те сега ще ни вкарат в парламентарна главоблъсканица в името на това да се гласува ли, или да не се гласува, кое да се гласува и кое да не се гласува", каза Дончева.

Лидерът на Движение 21 обясни, че не е сигурна в процедурата, но ако се облегнем на решението на Конституционния съд, последната дума е на президента.

"Спори се за това трябва ли да се гласува (от парламента) и ако трябва да се гласува, какъв е проблемът – вкарвате кандидата за министър-председател, гласуваме, приключва гласуването. Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че той не иска по някакви негови причини да упражнява функцията, ние ще гласуваме. Ако случайно някой реши да му направи напук и да го избере, той ще си връчи оставката", посочи Татяна Дончева.

Тя допълни, че няма срокове за връчването на втория мандат и кога ще приключи процедурата, защото не е разписано това положение в Конституцията.

"Слави Трифонов и неговата формация ни изправиха дори в този прост момент пред ситуация, която не съществува в досегашната 30-годишна практика на прилагане на Конституцията. Факт е, че ИТН не се справиха с реализиране на мандата, но в тези случаи има много хора и формации, които не са се справили. Конституционната процедури предвижда кандидатът за министър-председател да действа през президента и когато той връчи на президента състава на правителството и структурата, той попълва и две декларации и оттам нататък ходът е на президента", поясни Дончева.

По нейните думи така не стои въпросът с процедурата по избор на Министерски съвет. Кандидатът за премиер може да направи промени в последния момент и да представи пред парламента съвсем друг състав и структура на правителството от предложения по-рано на президента. Тя разви и друга хипотеза:

"Там той (кандидатът за министър-председател) има свободата да оперира и да каже на парламента – не ви представям състав и структура и в този случай ще се счита, че мандатът е недовършен и по този въпрос, след като той не представи състав и структура, парламентът няма върху какво да гласува."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови