''Таймс'': България ще помага на Риши Сунак за нелегалните мигранти

OFFNews 01 юни 2023 в 12:11 1455 0

Мигранти

Снимка Getty Images

Българската гранична полиция е предотвратила 11 000 нелегални влизания през границата с Турция от януари насам.

Великобритания ще се насочи към Турция и България в усилията си да се справи с кризата с нелегалните мигранти, а премиерът Риши Сунак ще призове европейските лидери да превърнат незаконната миграция в основен приоритет за континента, пише британското издание "Таймс".

По данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания над 1 милион сирийски и афганистански бежанци обмислят да напуснат Турция тази година след земетресението през февруари и възобновяването на депортациите в Афганистан. Очаква се повечето от тях да се опитат да пътуват до Западна Европа, включително Великобритания. Граничните служби са получили и доказателства, че Турция се е превърнала в основен център за производство на лодки, използвани от трафикантите на хора, които прекарват мигранти през Ламанша, съобщава "Таймс". Лодките досега са били произвеждани предимно в Китай.

Британската Националната агенция за борба с престъпността (NCA) вече е получила задачата да изгради по-тясно сътрудничество с България в тази посока. целта е да се обменя информация за организирани престъпни групи, които прехвърлят мигранти с лодки през границата.

"Таймс" пише, че България се е превърнала в ключов пункт за влизане в ЕС както за банди, докарващи лодки и двигатели от Турция, така и за мигранти, след мерките срещу преминаването на Егейско море в Гърция. От "Даунинг стрийт" посочват, че новото споразумение ще помогне на България да "унищожи бизнес модела" на престъпниците.

“Таймс“ допълва, че българската гранична полиция е предотвратила 11 000 нелегални влизания през границата с Турция от януари насам, което е с 40% повече спрямо същия период на миналата година.

Радев и Сунак разговарят на 4 очи в Молдова. Снимка: Прессекретариат на Румен Радев

Днес Румен Радев и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак разговаряха на четири очи на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, която събра лидери от цяла Европа. Двамата излязоха със съвместно изявление след разговора. Президентът Румен Радев и премиерът Риши Сунак потвърдиха, че България и Великобритания ще продължат да работят за засилване на изграденото вече тясно сътрудничество за предотвратяване на организираната криминална дейност, свързана с нелегалната миграция, както и по отношение на престъпните мрежи и специализираното оборудване, използвано за улеснение на незаконния трафик. Двамата лидери потвърдиха необходимостта от солидарност, многонационални решения, както и да работят заедно за защита на европейските граници, съобщават от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!