Тагарев: Мобилизацията е признание за провала на Русия в Украйна

OFFNews 21 септември 2022 в 10:37 5144 1

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Мирослава Иванова

Тодор Тагарев

Преди всичко обявената частична мобилизация в Русия означава признание за провала на започнатата специална военна операция в Украйна. Путин вече търпи сериозни загуби на бойното поле и руските сили са принудени да отстъпват под украинския натиск.

Това заяви пред БНР военният експерт и бивш министър на отбраната проф. Тодор Тагарев по повод обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация на част от територията на Русия. Тагарев посочи, че е интересна смяната на наратива на руския президент от момента, в който заяви, че ще сваля нацисткия режим в Киев, до днешната му теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия.

"Тук е важно да се каже че никой не нарушава териториалната цялост, Русия не е заплашена. Въпросът е кое той счита, че е териториална цялост на Русия. Вероятно той включва тук Крим, можем да бъдем убедени, и предизвестените резултати от фалшивите референдуми, готвени за следващата седмица", каза бившият военен министър.

Вчера сепаратистките администрации в Луганск, Донецк и в Херсон обявиха, че ще организират референдуми за присъединяване към Русия. Според Тагарев Путин е в безизходица, защото Русия губи части от окупираните територии всеки ден, а единственият резултат за тези 7 месеца беше пълната окупация на Луганск. "Но украинските ВСУ успяха да възстановят контрола върху някои части на Луганска област. Той държи Донецка област наполовина, Запорожието още по-малко, Херсонска също там някъде. Какъв референдум ще правят, за какво?", попита той.

По думите му анализите, които предвещават процеси на разпад в Русия, се използват от руското ръководство за обяснения като заплаха от Запада, каквато всъщност му няма. Относно поредния намек за изпозлване на ядрени оръжия в днешното обръщение на руския президент, Тагарев напомни, че не трябва да се забравя, че Русия от първия ден на войната подчертава възможността си да използва ядрено оръжие:

"Именно затова, и в пълно съответствие с теория на възспирането, Байдън призова Путин да не ползва ядрени оръжия за масово поразяване, защото "иначе ще има последствия". Това е предупреждение в случай, че Русия използва ядрено оръжие. Никой няма намерение да използва такова срещу Русия, ако тя не предприеме подобен ход."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

21.09 2022 в 10:50

Абсолютно е прав Тагарев! Решава тъпия руснак, че Поморие или Созопол, примерно, са негови, прави референдум и накрая казва:"Руския е заплашена, защото там някакви си рая и дружките им от НАТО искат да нападнат русия(?!) Кой ще гласува на референдума, ще пита някой? Да започна ли да ги изреждам?
 
X

Да помогнем на украинските деца!