"Старите разведки да излязат в пенсия и да пишат книги"

OFFNews 24 март 2015 в 08:41 3247 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Методи Андреев

"Трябват ни нови хора, с нови виждания. Старите разведки трябва да излязат в пенсия и да пишат книги, а в службата да влязат млади хора с езици и компютри".

Това каза в интервю за bTV бившият шеф на комисията по досиета и настоящ депутат от ГЕРБ Методи Андреев по повод рокадите във военното разузнаване и разкриването на досиетата на военните разузнавачи.

Модерните служби в света се управляват от политици, човекът трябва да е визионер, обяви още Андреев.

Андреев посочи, че не е морално досегашните стари кадри да продължават работа във военното разузнаване - те са съветски възпитаници и изискванията към тях са били особени.

Той харесва кандидатурата на Йордан Бакалов за шеф на Служба "Военна информация".

"Аз съм дългогодишен познат с Данчо Бакалов, познаваме се, приятели сме, така че аз нищо друго не мога да кажа. Той беше и министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Близнашки", коментира Андреев.

На 9 март военният министър Николай Ненчев уволни шефа на военното разузнаване Веселин Иванов.

Това се случи два дни, след като отговори на въпрос на Методи Андреев в парламента какъв е процентът на разузнавачите, назначени преди 1991 г.

"39% от хората, които заемат ръководна длъжност в Служба "Военна информация", са назначени там преди 1991 г. 6% от тях са преминали през специални школи на бившия СССР", отчете Ненчев по време на парламентарен контрол и уточни, че е притеснен от този факт.

Военният министър, който е от квотата на Реформаторския блок, обяви още в началото на мандата си, че военното разузнаване трябва да спази закона и да предаде архивите си на Комисията по досиетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews