39% от шефовете във военното разузнаване са от времето на Живков

Настоящият директор на службата е получил софийско жителство от Милко Балев, обяви Методи Андреев

Нели Чолашка Последна промяна на 06 март 2015 в 13:59 3502 9

Снимка БГНЕС/Николай Драганов

39% от хората, които заемат ръководна длъжност в Служба "Военна информация", са назначени там преди 1991 г. 6% от тях са преминали през специални школи на бившия СССР.

Това съобщи военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата.

"Идеята на този въпрос е да видим в тези години на преход как нашите служби, които са за разузнаване и сигурност, са променили своя персонален състав. Много е важно да се знае каква е мотивировката на хората, които работят там, тъй като, когато едни хора са били обучавани по едни системи и по едни правила за сигурност, и когато се сменя изцяло курсът на държавата за работата на тези служби, би трябвало и хората все повече да споделят този курс, да притежават съответните качества и умения - млади хора, хора с езици", аргументира въпроса си Андреев.

Андреев напомни, че на подобен въпрос през 2012 г. министърът на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов - Аню Ангелов, е отговорил, че процентът на шефовете във военното разузнаване, назначени преди 1991 г. е 44%.

Военният министър обяви, че също е обезпокоен от това състояние на нещата в службата.

"Имам нужда от вашата подкрепа в тази служба да се извърши много сериозна реформа, нещо което аз вече съм започнал. Имаме изключително добре подготвени млади момчета и момичета, които биха могли да поемат отговорности за бъдещето на службата", коментира Николай Ненчев.

Методи Андреев пък каза в заключение, че разполага с интересен документ, който сочи, че настоящият шеф на службата - Веселин Иванов, е получил софийско жителство от секретаря на ЦК на БКП Милко Балев.

Още в началото на мандата като военен министър Ненчев обяви, че очаква Служба "Военна информация" да предаде всички архиви на комисията по досиетата, както постановява законът.

Това предизвика остра реакция, предимно от кадри на БСП, които обявиха, че при отваряне на архивите на военното разузнаване важни сътрудници в чужбина ще бъдат изложени на риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2015 в 16:19

Защо някои си мислят, че ако начело в една структура (да речем държава) стои един шопски сърбеещ се шопар (БКП-ец, КДС-ар, мутра, пъдар и клептоман-рушветчия), то в тая структура нещата ще са по-различни от положението в собствената му частна кочина в двора в Банкя?!

06.03 2015 в 18:20

Фатмак,нещо си се объркал.Аз съм успял РАБОТОХОЛИК.СВОБОДАТА ми даде криле.И къде си видял черната следа на комунизма да е вдъхноваващ пример за работа?!За кражба -да!Но те -казармата и комунизмът са те побъркали.Простен да си.Като нямаш аргументи, ти предложих да се покаеш.Твоя воля;дано поне съвестта ти е чиста.Аз вярвам,че тя е най-страшният съдия.

06.03 2015 в 15:26

До вуйчо ви

Вуйче, абе на готованците все някой друг ви е виновен. Само лежите и чакате да евроатлантическите партньори "да ви оправят". Ей така, даром да ви дават пари. Не става така. Не може само да се мрънка и да се чака наготово.

06.03 2015 в 15:21

Фатмак,явно не си търпял мачкането и терора по време на соца.И ако нямаш лична вина,не значи че не трябва да отваряме очите на нашите деца и внуци.Те трябва да знаят,че милиони намериха смъртта си в лагери,на много повече не бе даден шанс за развитие;и това ,че не само предишните 3 фалита,но и сегашния злополучен "преход" дължим на посткомунистите от спецслужбите и бедите ни днес дължим на тях,а не на демокрацията,която набедихте.Нашият огромен проблем се нарича липса на ЛУСТРАЦИЯ.Затова платени от москва социолози,журналя и инженерни партийки продължават да спъват реформите и ни държат в тиня и нищета.Но посоката ни вече е дадена и макар трудно ,макар след десетилетия България ще се отърси от комунизма.Чети д-р Канов и помълчи в името на покаянието.

06.03 2015 в 14:56

Повечето, които коментирате тук, също сте от времето на Тодор Живков, обаче никой не ви държи сметка за това. Стига сте се ровили в миналото.

06.03 2015 в 14:43

до Кънчо Путкодеров -

Kunchoq, о sünnet zaman... ?!?

06.03 2015 в 14:39

Този нещастник да не би да е завършил "Уест Поинт"?

И не е вачно кой те е назначил - а на кого служиш! И това трябва да е България! Ама такива ибрици не го разбират. Съдят по себе си - и им се виждат призраци навсякъде.

06.03 2015 в 14:33

Че то и премиера ни му е пазил гърба толкова години - рискувал е живота си за Тошо как да не му вярва задкулисието?

06.03 2015 в 14:11

Ей този каиш как се надаше да го огрее я данс, я мвр... голям мерак има това мякащо скопено чучело.
Тю-ю-ююююй па не станА!
Ше му изчака чакането значи.