Станишев вижда съживяване в БСП

OFFNews 08 април 2016 в 09:14 2929 12

В България липсва на движение напред. Хората не усещат никаква посока и това е голям проблем. Виждам много приказки за реформи, много малко реформи и още по-малко умни реформи. 

Това каза българският евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по bTV.

Ако погледнем здравеопазването, там цари пълен хаос. Всеки ден има различни послания, завои, но личи една посока – ограничаване на публичното и подкрепа на частното, каза Станишев. Той даде пример, че когато е напускал министър-председателския пост, парите, отпускани за частни болници, са били 14% от бюджета за болници. Сега този процент е над 30%.

За реформата в Министерството на вътрешните работи той каза, че, за да вършат добре работа, полицаите трябва да са добре мотивирани. „Орязването не е реформа, а пестене и то от качеството на обществената услуга“, посочи Станишев.

По думите му у нас се наблюдава парадокс – „от една страна ни се казва, че държавата е събрала рекордно много пари. От друга страна беше приета рамка за заем от 16 млрд. лв. и вече са изтеглени 9 млрд. лв. Всеки може да управлява така – за сметка на бъдещето“, каза Станишев.

Той припомни, че заради заема от 1 млрд. лв., взет от правителството на Пламен Орешарски, имаше протести, „щяха да подпалят парламента“ и попита къде е сега гражданското общество. 

По думите му има изначален порок в управляващата коалиция – тя е създадена от твърде различни части, които е трудно да се съчетаят. Освен това подходът на ГЕРБ за коалиция беше погрешен – ако искаш устойчива коалиция, трябва да преговаряш, а не да предложиш план от 18 точки и да избереш партньор по това кой ги приема.

За коалицията на БСП с ДПС Станишев посочи, че целта е била да не се допусне втори мандат на ГЕРБ и това е бил единственият вариант. Първото управление на ГЕРБ беше репресивно, цялата политика се свеждаше до орязване. Това е политика на десните в цяла Европа и е неприемливо за всяка лява политика, затова искахме да не се допусне втори мандат на ГЕРБ, каза Станишев.

На въпрос не е ли ДСБ повече опозиция, отколкото БСП, той отговори, че „ДСБ не може да се нарече опозиция, това е лицемерие“. В БСП пък Станишев вижда съживяване в последните месеци. То обаче не е достатъчно, „трябва да се мине към по-категорична алтернативност“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews