Quantcast

Екоминистърката коригира Зинаида Златанова за санкциите от ЕК

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2013 в 09:55 1594 1

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

 

Ден, след като вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че са възможни санкции за България заради Оперативна програма "Околна среда", екоминисърът Искра Михайлова "нанесе корекция" в твърденията на колежката ѝ. 

„В тази част за наказателна процедура не може да се говори точно. Тя е имала предвид наказателни действия. Засега знаем, че имаме време в рамките на два месеца от получаването на българския вариант на сигнала на Европейската сметна палата да изложим становището на страната. Ако то отново е в противоречие на препоръките на ЕС, ще бъдем поканени на изслушване. След това ЕС си запазва правото да налага санкции. Вероятност за санкции, при положение, че има системен проблем, има”, каза Михайлова пред bTV.

Според нея проблемът е в това, че между 2011 и началото на 2013 година българските власти отказват да приемат констатациите на Европейската сметна палата и отказват да променят методологията, по която се работи по обществените поръчки. „Отказват да приемат, че имаме проблем на системата, а това е повод за отношение от страна на ЕК”, каза тя.

Бившият министър, който пряко бе засегнат по темата, като отговарящ за еврофондовете в конкретно посочения период, Томислав Дончев обяви, че случилото се вчера е „пушилка”, която може да е с няколко цели – или да прикрие нещо друго, или предшества „бъдеща неудача” на настоящите управляващи.

След като в понеделник Златанова каза, че санкцията от Брюксел вероятно ще е в размер на 1 милиард евро, което е стойността на цялата програма, Михайлова днес направи още една поправка – става въпрос за 400 000 евро.

И макар че конкретният казус е с три проекта, по които трябва да бъде нанесена финансова корекция, от него произлизал системен проблем на контрола по провеждането на поръчките, който е „притеснителен”. Михайлова допълни, че очаква предложения какво да се промени и как да се отговори на претенциите на ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2013 в 11:01

Зинаида, немога да разберазащо изобщо са те сложили на този пост! Никаква работа не свърши, дори проваляш години работа на Томислав Дончев, че на всичкото отгоре твоята колежка ще обяснява какво точно си имала в предвид. Тази ситуация ми прилича като преди години, когато всички обясняваха какво е имал в предвид царя.....засрамете си и дайте оставка не заробрайте държавата