Станишев предложи план „Маршал“ за младежта на Европа

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2015 в 14:44 2500 1

План Маршал за младежта на Европа, който да гарантира образование и работни места за младите в Европейския съюз, да подпомогне отглеждането на децата и подкрепи развитието на културата на Стария континент, предложи на лидерите от ПЕС президентът на партията Сергей Станишев.

Той сподели идеята си за Младежкия план „Маршал“ пред премиерите на Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Словакия и Малта, пред двама заместник-председатели на ЕК, еврокомисари, пред председателя на ЕП Мартин Шулц и председателя на групата на социалистите и демократите Джани Питела.

Всички те, както и лидери на левите партии на 7 европейски държави взеха участие на традиционната координационна среща на лидерите в ПЕС - преди Европейския съвет.

„Левите лидери днес са категорични – популисти и крайно десни се опитват да се възползват от бежанската криза, от високата безработица, и от терористичните атаки, за да проповядват ксенофобия и да всяват страх у хората. Това е заплаха за европейския проект. Резултатите от изборите във Франция показват опасността, която те представляват, но има все повече крайно десни партии из целия континент: в Австрия, Финландия, Гърция, Германия и др. Социалдемократите ще продължат да защитават демокрацията и ще се противопоставят на възхода на национализма. Днес, ние социалистите, имаме историческата отговорност да предложим социални алтернативи и политики за работни места, социално включване и единство. Нужен е европейски План „Маршал“ за младите хора на Европа, основан на четири ключови приоритета: работа, образование, култура и грижа за децата", каза президентът на ПЕС.

Идеята е планът на Станишев да гарантира бъдещето на Европейския проект, като създаде максимално добри условия за младите и децата, за да могат те в бъдеще да се развият в стабилна и просперираща Европа.

Мнозинството от премиерите и лидерите на партии от ПЕС подкрепиха с изказванията си идеята на Станишев. Министър-председателят на Италия Матео Ренци припомни позицията си, че „за всяко евро за магистрала, трябва да има по едно евро за образование; за всяко евро за въоръжаване е нужно поне по едно евро за култура.“

На заседанието бяха обсъдени още настоящата ситуация в ЕС, заплахата от популизма и крайната десница, кризата с бежанците, борбата с тероризма в ЕС и предстоящият референдум във Великобритания.

Лидерът на лейбъристите Корбин бе приветстван от Сергей Станишев с думите: “Доволни сме, че Джеръми Корбин се присъедини към дискусията днес за предстоящия референдум за ЕС. Ние сме обединени в нашата позиция, че Великобритания трябва да остане в Съюза. Другите лидери от ПЕС предложиха своята помощ и подкрепа на г-н Корбин в предстоящата му кампания за оставането на Великобритания в ЕС.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови