Станишев: Трябва да върнем надеждата на европейците в европейския проект

OFFNews 12 декември 2015 в 16:26 2718 5

„Европа е в криза или по-точно е атакувана от много различни кризи и има нужда от нова визия, от перспектива, от силно лидерство. Трябва да върнем надеждата на европейците в европейския проект". Това заяви пред Дарик лидерът на ПЕС Сергей Станишев. 

Крайно десните партии използват страха, национализма и популизма. Те залагат на бягството в националните идентичности, на връщането към племенната принадлежност. А това убива Европа, подчерта той. 

В коментар за загубата на левицата на местните избори във Франция Станишев заяви: „Поражение претърпя не само левицата, но и традиционната десница. Националният фронт направи сериозен пробив, залагайки на национализма. Но традиционните пратии загубиха и защото французите не виждат реални ползи и подобрения в живота си. Все пак социалистическата партия във Франция се държа много по-отговорно като подкрепи десните кандидати, за да не спечелят националистите. За съжаление, десните не постъпиха по този начин. Винаги, когато са заплашени основните ценности на демокрацията, левицата е готова да направи подобна стъпка, макар и тя да се тълкува като слабост“.

На въпрос за това как трябва да се справим с мигрантската криза - да издигаме огради или да посрещаме мигрантите, Станишев посочи, че "първо трябва да има чисто човешка, хуманитарна помощ за стотици хиляди хора, които реално бягат от война, за да спасят своя живот и живота на децата си".

Става дума за човечност, а не за принципите на ЕС или на ООН. Всяка държава, в която пристигнат бежанци, е длъжна да им помогне. Но наред с това, много европейци се страхуват, че това не е просто една бежанска вълна заради конкретна война, а цялостна промяна в ситуацията в света. Тази ситуация изисква нови решения. И наред със солидарната помощ за бежанците от всички страни членки на ЕС, трябва да има цял комплекс от мерки и политики, смята лидерът на ПЕС.

Първо, трябва да се помогне на всички бежанци близо до територията на Сирия - над 2 млн. души в Турция, над 1 млн. души в Ливан, близо 1 млн. в Йордания, като се подпомогнат финансово агенциите на ООН. Второ, нужна е много по-активна политика на Европа за стабилизиране на Близкия изток и Северна Африка. Говорим за мирно, политическо стабилизиране. За това трябва инициатива, кураж, защото докато има война и нестабилност, хоратащ ще бягат. И Европа трябва да бъде много по-категорична в това отношение и да поеме инициативата. Трето, да се укрепят външните граници на ЕС. И не на последно място, тероризмът е сериозна заплаха. Необходима е широка коалиция срещу Ислямска държава, където геополитическите игрички да бъдат загърбени, защото рискът е твърде голям за всички. Пето, нова интеграционна политика вътре в ЕС, защото проблемите не идват толкова от бежанците – терористичните атаки в Париж например. В тях участваха граждани на ЕС, които са второ или трето поколение имигранти“, обобщи Станишев стъпките за разрешаването на бежанската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови