Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ляво обединение ще се прави в НДК, Нинова го обяви за 'объркана картина'

OFFNews 29 ноември 2022 в 07:20 5213 1

Костадин Паскалев

Снимка БГНЕС/архив

Костадин Паскалев е член на Националния съвет на БСП

Новото ляво обединение се събира днес в НДК. В зала 7 са поканени социалисти от вътрешната опозиция в БСП, лидерите на АБВ – Георги Първанов и Румен Петков, на „Изправи се, България” – Мая Манолова, на „Движение 21” – Татяна Дончева, на „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, на „Нормална държава” - Георги Кадиев,  МИР на Симеон Славчев. 

Участие в дискусията ще вземат лидери на леви политически формации и общественици, сред които и Костадин Паскалев. 

Поводът за дискусията е фактът, че България след 33 години десен преход е най-бедната, затънала в социална, демографска и здравна криза държава в Европа. Обществото ни е разделяно от лъжи и неравенства. Лявото е разбито, а БСП е в дълбока криза и с най-ниските изборни резултати в историята си. Време е целта и задачите на Лява България да бъдат формулирани на базата на честна и откровена дискусия, с мисъл за бъдещето на българската нация, съобщават от обявената "Кръгла маса: „Лява България – идеи, политики, единение”. 

Никой не лидира процеса за ново ляво обединение на България. Представлява се от движението "Социализъм 21 век", от младежката организация на БСП, леви хора и други млади хора, които симпатизират на социалистическото движение. Тези идея възникна в Националния съвет. На последния пленум се взе решение за Ляво обединение, да започне диалогът с други парти, обясни преди дни Паскалев. По думите му в НДК ще се коментират секторни политики, ще се приеме обща декларация и ще се предложи на ръководствата на тези партии да се създаде ляв блок. 

Ден преди форума лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува новото обединение на пресконференция в централата на партията. Тя поднови "амнистията към напусналите БСП" от 2016 година. 

В публичното пространство в момента има много противоречиви послания около новото ляво обединение. „Г-н Първанов казва: „Трябва обединение за промяна и за нови лица под формата на голяма лява коалиция”. Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект”. Тоест една обща партия. Костадин Паскалев: „Каним БСП в новото ляво обединение”. Въпреки че той е БСП като член на Националния съвет. Татяна Дончева го оборва: „Ние сме алтернатива на лицата, на курса и програмата на БСП.” Костадин Паскалев: „Ръководството на БСП да си изпълни задължението и да започне разговори за ляво обединение.” Татяна Дончева: „БСП първо да си смени ръководството и тогава ще отворим пътища за разговори.” Георги Кадиев: „Бих подкрепил равноотдалечено програмно правителство, подкрепено от БСП и ГЕРБ.” Петър Витанов казва: „Ако някой от БСП си го и помисля, „Позитано” ще му се стори тясно.”, коментира Корнелия Нинова. 

„Картината става доста объркана от тези публични послания на субектите, които се събират утре, за да търсят ново ляво обединение, обобщи лидерът на БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!