Станишев към Зоран Заев: Господ обича смелите

Владимир Йончев, Лисабон Последна промяна на 08 декември 2018 в 14:29 3936 1

Силно политическо рамо даде Сергей Станишев на премиера на Македония Зоран Заев. Двамата водиха разговор от трибуната пред очите на всички делегати на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон, а модератор беше външният министър на Швеция Ан Линде.

Това беше първата публична изява на Станишев след преизбирането му за трети път начело на ПЕС и може да се тълкува като огромна и лична подкрепа на председателя за вкарването на темата за Македония като основен приоритет на европейските социалисти.

Радвам се да видя Зоран тук. Господ обича смелите, започна изказването си Станишев и разказа за трудния диалог, който така и не е успял да постигне с предшественика му Никола Груевски.

Когато Груевски беше избран за премиер, аз бях министър-председател на България. Искахме да му помогнем Македония да застане на европейския път. За 10 години не намерихме начин да му обясним какво е възможно и какво не е. Дойде Зоран и за няколко месеца създаде съвършено друга атмосфера, направи много смели стъпки, подписа Преспанското споразумение.

Ние сме семейство. Македония трябва да се присъедини към нашето семейство. Ще продължим да ви помагаме за присъединяването към Европейския съюз, завърши изказването си Станишев.

Благодаря за вашата подкрепа срещу авторитарния режим. Бихме се честно с достойнство, накрая освободихме нашата страна, отговори Заев. Той посочи, че за пръв път Македония е в добри отношения с всичките си 5 съседи. Наложи се дори да променим конституцията, за да решим проблема с името. Беше болезнено, но нужно, защото ние на Балканите вярваме в нашите ценности, каза Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X