СРС-та ще бъдат безплатни за службите

Юлиан Христов 12 декември 2014 в 15:17 3831 0

СРС-та ще бъдат безплатни за службите

Заявителите на специални разузнавателни средства няма да плащат за прилагането им. 

Това предвиждат промени в Закона за СРС, които са внесени от група депутати от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.  

В сега действящия закон е записано, че при осигуряването и прилагането на СРС се прилага принципът на финансовата обвързаност. Това означава, че всяко ведомство трябва плаща на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) за СРС-то, което е поръчало. В тази връзка трябваше в бюджетите на всеки един от потенциалните заявители на СРС - МВР, ДАНС, НРС, Военното разузнаване и военната полиция, както и окръжните прокуратури, да се заделят допълнително пари. 

Това обаче не се случи, тъй като не беше изготвена методика за това колко струва едно СРС. 

С новите промени се предлага от следващата година да отпадне принципът на финансовата обвързаност и всички СРС-та да са за сметка на ДАТО. 

"СРС-та ще останат за сметка на ДАТО, за което агенцията има бюджет от около 40 млн. лв.", обясни пред OFFNews Димитър Лазаров, който е един от вносителите на промените. Той припомни, че срокът за "остойностяване" на разходите за брой СРС е удължаван два пъти, но без ефект. 

Анализът на практиката при използването на СРС в държавите членки на Европейския съюз показва, че няма такава финансова обвързаност между заявителите на СРС и структурите, осъществяващи мероприятия по СРС, е записано в мотивите на вносителите, сред които е и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Принципът на финансовата обвързаност беше въведен от предходния парламент от БСП и подкрепен от ДПС. Въвеждането му обаче беше отложено два пъти.  Корекциите предвиждаха от 2014 г. заявителите на СРС-та от ДАТО да обезпечават финансово чрез бюджета си всеки един от случаите, в които според тях се налага СРС. След влизането в сила на промените група от финансови експерти трябваше да изчисли стойността и разходите около СРС. В крайна сметка обаче се оказва, че времето не е стигнало на управляващите, за да се направят нужните изчисления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови