Спорните правила за гласуване в чужбина в сила от днес

Симона Костадинова 26 май 2016 в 07:00 3064 0

Спорните промени в Изборния кодекс, които ограничават възможността на българите зад граница да гласуват, влизат в сила от днес.

Текстовете са обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник.

Очаква се най-късно утре управляващите да внесат в деловодството на парламента нов законопроект за промени в изборното законодателство. Той трябва да смекчи въведените ограничения за гласуване в чужбина. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ новите изменения в Изборния кодекс ще бъдат гласувани между 14 и 30 дни след внасянето им.

Още преди отхвърлянето президентското вето върху спорните промени партиите във властта започнаха поредица срещи с цел постигане на консенсусно решение, което да е по-либерално от вече приетото по настояване на Патриотичния фронт (ПФ). В деня на отхвърлянето на ветото ГЕРБ, РБ и ПФ обявиха, че са се разбрали и ще внесат нови изменения в наскоро приетия изборен закон.

С тях се очаква да отпадне ограничението да се гласува само в посолствата и консулствата в градовете, където има дипломатически представителства. Необходимите заявления за отваряне на секция ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Ще има и таван за разкриване на секции в чужда страна - максимумът ще е 35. Това ще важи както за ЕС, така и за страните извън Съюза.

Ще има и промени при правилата за гласуване в страната. Управляващите предлагат населените места с жители над 350 души да могат да си избират пряко кмет. Според последните промени прагът е 400 души.

Народното събрание прие спорните промени в Изборния кодекс в края на миналия месец - точно преди депутатската ваканция. С измененията бяха ограничени правата на българските избиратели в чужбина. Тогава първоначално беше прието предложението на Патриотичния фронт (ПФ) извън страна да се гласува само и единствено в дипломатически представителства - посолства и консулства. Ограничението обхващаше и ЕС, въпреки че беше мотивирано с контролирания вот в Турция. След протести на българите зад граница депутатите отстъпиха малко – в градове от ЕС без представителства да могат да се откриват секции, но ако има посолство или консулство, ще се гласува само в него. С други думи, в големи градове с много българи, като Лондон, Париж, Мадрид, опашките ще са огромни и това вероятно ще направи гласуването невъзможно за много хора. Предвидено беше режимът за страните извън ЕС да е още по-рестриктивен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!