Официално: Управляващите ще променят правилата за гласуване в чужбина

Симона Костадинова 18 май 2016 в 15:01 3850 4

Партиите от управляващото мнозинство ще внесат промени в Изборния кодекс, с които правилата за гласуване в чужбина да бъдат променени.

Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща между партиите в във властта, която се проведе минути след отхвърлянето на президентското вето върху спорните промени в изборното законодателство, които ограничаваха правото на глас на българите зад граница.

Новите промени вече са подготвени ще бъдат вмесени веднага, след като старите бъдат обнародвани в Държавен вестник. 

Предвидено е да отпадне ограничението да се гласува само в посолствата и консулствата в градовете, където има дипломатически представителства. Необходимите заявления за отваряне на секция ще са 60, а не 100, както приеха депутатите преди ваканцията си. Законопроектът предвижда и таван за разкриване на секции в чужда страна - максимумът да е 35. Това ще важи както за ЕС, така и за страните извън Съюза.

Въпросът за създаване на район "Чужбина" не е бил дискутиран по време на продължилите няколко дни срещи между партиите във властта, заяви Цветанов.

Ще има и промени, които засягат гласуването в страната. Управляващите предлагат населените места с жители над 350 да могат да си избират пряко кмет. Според последните прагът за избор на кмет е население от 400 души.

"Днес можем да заявим пред вас, че тези консултации дадоха възможност да покажем нова политическа култура", каза Цветанов. Той благодари на "колегите от ПФ и РБ за тези тежки разговори", на които те са били обединени от това да има стабилност в страната.

На въпрос дали отхвърлянето на ветото е действие срещу президента, Цветанов отговори: "Да не забравяме, че България е парламентарна република".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

18.05 2016 в 21:21

Те дори не разбират, че настъпиха мотиката. Как само звучи - като обнародват закона го променяме.