Според Рашков Турция се е намесила в изборите и вътрешните ни работи

Ангел Марковски 18 ноември 2021 в 12:28 4503 0

Снимка БТА /Христо Касабов

"Станахме свидетели на поведението на представителни органи на Турция, което може да се тълкува, след като касае политическите процеси у нас, като намеса във вътрешните работи на България". Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той цитира и изказвания в турски медии на официални лица от Федерацията на балканските изселници, както и на кмета на община Кестел, Бурса, за подкрепа за ДПС на изминалите избори.

Рашков даде за пример и публикации в турската преса, в които се казва, за у нас за първи път има кандидат за президент турчин и заключения като "желаем турчин да бъде президент на България". Сред призивите са и "силен глас от прародината", "Турция към бащините си земи". "Опитаха да ни асимилират с оръжие но не успяха, сега се опитват политичевки, но няма да успеят. Трябва да осигурим политическа подкрепа за братята ни там", казва пък представител на Федерацията на балканските изселници.

"Плашени са, че трябва да гласуват за ДСП, иначе ще им бъдат променени имената обратно. Някой щял да променя имената на турците. Само не знам дали са доволни политиците от ДПС намесата на турските власти, местни власти и медиите в изборите в нашата страна", каза още Рашков.

Купуване на гласове продължава

122 са вече делата, свързани с изборните права, но още не сме ликвидирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари места в българския парламент, призна Бойко Рашков. Според него има много сериозни резултати от действията на МВР. Но: 

„За голямо съжаление трябва да кажем гласно, че сме изправени пред множество престъпления срещу политическите права на гражданите. Установихме 91 случаи, в които образувахме досъдебни производства за деяния, свързани с изборните права. Без да твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления от този вид, сега за първия тур на изборите, се оказа че постигнахме „рекорд“, защото установените случаи, по които сме приели, че са налице данни за досъдебно производство, делата са вече 122 като брой. От 91 станаха 122. Това е сериозен ръст. От тези факти ние нямаме право да бъдем оптимисти, че сме ликвидирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари места в българския парламент. Този въпрос остава и в бъдещето".

Рашков каза, че "някои наши политици направиха старание да заблудят българската общественост във връзка с машините за гласуване например. Спекулации, внушения имаше дни наред. Цели екипи от една партия пред телевизионните екрани говорят откровени лъжи в ефира".

ДПС и ГЕРБ - рекордьори по купуване 

По думи на Рашков рекордьор в купуването на гласове са ГЕРБ и ДПС. На пресконференцията беше пуснато и видео, в което мъж обяснява как е осигурил 30 гласа за партията на Борисов срещу 60 лв. за всеки. Вътрешният министър пък оповести случай с кандидат за депутат от ДПС, в чийто дом са открити освен пари и списъци и оригинални контролни разписки от машинното гласувани, които са изнесени от секционните избирателни комисии.

Рашков съобщи още за акция в Русе при която са открити пари и злато на стойност около 200 000 лв, за които има задържани лица за постоянно "Тези извършители търгуваха в полза на ДПС. В Плевен имаме случай, който вече е приключил с условна присъда за 10 месеца затвор. Там покупката е била в полза на асфалтовата партия ГЕРБ", заяви министърът.

Той упрекна опонентите си, които се оплакват от репсия спрямо гласоподавателите им, че не желаят МВР да противодейства на престъпленията против политическите права." Ако някой слага знак на равенство между престъпността и репересия, той не работи в интерес на българското общество. Този знак на равенство значи, че някой желае да острани МВР от този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews