Специализираният съд поема запорите за пране на пари с промяна през задния вход (допълнена)

Георги А. Ангелов 19 февруари 2020 в 11:05 4372 1

Снимка Александра Маркарян

Специализираният съд ще решава дали да налага запори на пари и имущество при съмнения за пране на пари, ако искането за това е направено от прокурор от специализираната прокуратура. Според сега действащия закон и според съдебната практика тези дела се гледат от гражданските състави и подлежат на обжалване. Тази промяна в Закона за съдебната власт беше приета днес, като беше направена по вече традиционния за ГЕРБ начин, чрез промяна на друг закон в последния момент, чрез “преходни и заключителни разпоредби”.

В случая продложението за промяна е направена преди второто, последно четене в друг закон - за независимия финансов одит, който се приема днес. По същия начин в този закон се пробутва туристически данък за стаите давани под наем през Airbnb и други платформи. Промените в двата закона бяха направени в комплект с още 8 други, без обсъждане, без оценка за въздействие в едно гласуване. От 105 народни представители в залата "За" гласуваха 77.

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че решението за даване на правомощия на специализирания съд по мерките за запор при пране на пари е точно обратното на две тълкувателни решения на Върховния касационен съд. В тях се казва, че даването на такива правомощия на специализирания съд, ще го направи “специален”, което противоречи на Конституцията. Решенията на Касационния съд казват, че този вид запор по пране за пари трябва да се гледат от граждански съд, обясни пред OFFNews Зарков. Оставате съмнение, че право в тази държава няма, защото някой идва в тази зала и задрасква правни принципи, каза Зарков в пленарната зала. Колегата му Христо Проданов каза, че тази практика за променяне на закони без обсъждане през други закони означава, че няма държава. Той добави, че волята на депутатите от мнозинството нищо не зависи. “Те са тук за да изпълняват волята на един човек”, каза Проданов

Зарков припомни, че при процедурата за промяна на други закони през преходни и заключителни разпоредби трябва да има близък предметен обхват между тях. “Променят се 13 закона на 1 четене. “Къде е предметния обхват на независимия одит и таксите и спецсъда”, попита Зарков. “Не бяхме стигали до това да променяме 13 закона чрез друг”, добави Георги Свиленски (БСП). “Защо да не гласуваме всички закони през параграф 53 и да приключим дейността на парламента”, добави Свиленски.

Според депутати от опозицията даването на запорите за пране на пари, ако бъдат поискани, от специализираните съд и прокуратура е мощен инструмент за репресии срещу нарочени бизнеси и личности.

По неофициална информация поправката е поискана за да улесни работата на спецсъда за блокиране на активите на Васил Божков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

19.02 2020 в 14:49

Усещането, че държавата може да направи каквото си поиска, когато си поиска и с когото си поиска може да унищожи всичко.