Социологът Първан Симеонов: Протестите целят сваляне на кабинета

OFFNews 06 ноември 2018 в 10:35 2022 0

Първан Симеонов

„С поредицата от протести се цели сваляне на правителството“, коментира в интервю за БНР социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. 

Той коментира актуалната политическа обстановка и пътищата пред кабинета "Борисов 3". 

81 на сто от анкетираните в прочуване на агенцията смятат, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка. Но според социолога по-опасна за управлението е позицията на ДПС в момента:

„Те го наричат „програма“ за експертност, за широка подкрепа в парламента... Във всеки случай това значи едно - ДПС се опитва последователно да постави ГЕРБ в по-голяма зависимост от себе си. Поне на първо време това работи донякъде за ГЕРБ и за патриотите, защото, опасността ДПС да е срещу теб обикновено е добра политическа реклама в България. Но ако ДПС са сериозни в това свое намерение, Борисов знае, че те трудно ще се откажат и вероятно това го притеснява повече“, каза той.

Първан Симеонов смята, че Бойко Борисов разсъждава колко неприятна е ситуацията с протестите на майките
на деца с увреждания:

„Според мен в момента се чуди и се чуди главно между две опции - дали този път нещата са толкова неприятни, колкото са били през, примерно, зимата на 2012-а срещу 2013-а, или пък си казва той: „Това вече много пъти съм го гледал и съм правил една и съща грешка, на страха очите са големи и съм хвърлял кърпата и съм отивал на избори, без да е имало нужда, защото заплахата не е чак толкова голяма". 

„И видимо печели време за разсъждение, като буквално и преносно отсъства от политическия дебат в страната. Борисов просто не е тук. Това прави в момента. И поне според мен чуденето е дали да контраатакува по някакъв начин, чисто имиджово, както го е правил много пъти, или пък догодина заедно с местните избори да направи предсрочни парламентарни избори“, добави той.

Според него е възможен и друг вариант - премиерът да вижда нещо, което масовата публика не вижда в този протест:

"Той е доста обилно онагледен през медиите, но внимателният поглед ще види, че протест лекатози -полека добива една доста стройна организация и на него стискат палци очевидно партийни лица – от червената и от либералната опозиция, т. е двете основни опозиции, които ГЕРБ има. Така че възможно е да смята, че този протест е някаква форма на инженеринг, който скоро ще изпосталее, особено с промяната на времето“.

Социологът добавя, че когато говорим така за протеста, трябва винаги, за да не изпадаме в цинична ситуация, да отбелязваме, че проблемът на майките на деца с увреждания е сериозен. Това е съвсем отделна, различна и човешка тема, но факт е, че този протест лекичко вече започва да прилича на опит не просто да се протестира за майките, а да се събаря правителството“, казва той.

„Ако трябва да бъдем докрай, ама съвсем докрай откровени, действително самият Валери Симеонов нямаше предвид това, което се тълкува в неговите думи. Очевидно думичката „уж“ не беше използвана в такъв смисъл. За съжаление беше използвана в смисъл, който само Валери Симеонов и само двама–трима езиковеди могат да схванат. И въобще – не се говори с такъв замах, с такова настървение и с такава злорада енергия, така си мисля аз. Г-н Симеонов е длъжен да понесе някакви последици… Държа да кажа, че оставката на г-н Валери Симеонов като тема вероятно е повлияна и от общото отношение към
него, не просто от тази реплика“, каза изпълнителният директор на „Галъп“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!