Коледа и Нова година поскъпват поне със 7 на сто

OFFNews 06 ноември 2018 в 08:25 2271 0

Между 7 и 11% се очаква да поскъпне посрещането на Коледа и новата 2019 г. Причината е по-високите цени на горивата, заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от Дарик. 

Най-много ще се оскъпят пътуванията, които са били по-евтини миналата година, уточни той. За двата празника се очаква общо пътуванията на българите да са около 540 000, от които около 110 000 ще са в чужбина. В България ще посрещнат празниците около 130 000 чужденци. 

И тази година българите, които ще посрещат новогодишните празници в чужбина, ще изберат близките дестинации - Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора, коментира Драганов.

В по-голямата част от българите няма нагласа за пътуване по Нова година в екзотични дестинации. За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България - около 275 лева. Чужденците пък ще похарчат у нас средно около 285 евро. 

Европейци от Австрия, Германия, които многократно идват в България, гостуват повторно у нас от една страна, защото имат свои близки и познати, а от друга - ползват Airbnb настаняване, отбеляза Драганов. Чужденците, които идват за празниците у нас от по-далечни дестинации, нощуват предимно хотели с четири и пет звезди. Гърците отиват в Банско, Сандански, Кюстендил, Смолян и Ивайловград, румънците предпочитат Северното Черноморие - Варна, сърбите, македонците и турците - София и Пловдив, които са любими и за японците и китайците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови