Социалният министър: С удължаването на Бюджет 2022 се гарантират социалните плащания (обновена)

НСТС не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство

OFFNews 31 октомври 2022 в 11:18 899 0

Лазар Лазаров

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров

"С удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се гарантират всички социални плащания", заяви служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитиран от БНР.

Социалните партньори обсъждат предложението на финансовото министерство да се запазят гласуваните от миналото Народно събрание параметри на финансовата рамка, докато редовно стабилно правителство не предложи собствени политики.

Консултативният орган обаче не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство. Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ "Подкрепа", тъй като според синдикалните организации с тях не се осигурява покачване на доходите, което да компенсира инфлацията.

По думите на Лазаров няма да има намаляване на социалните плащания с приемането на т. нар. удължителен закон за бюджета за догодина. С текстовете се осигуряват възможности да продължат плащанията в социалната сфера.

"Да разсеем всякакви митове, които битуваха в общественото пространство, че ще има намаления на социални плащания или на осигурителни такива. В действителност с този закон се създават и условия за покриване и на плащанията по реда на закона за хората с увреждания", каза още той. 

По време на заседанието министърът на финансите Росица Велкова припомни, че ако се предложат политики от служебно правителство, това изкривява волята на Народното събрание.

"Няма служебен кабинет, който е изготвил изцяло нов бюджет за следваща година", подчерта Велкова. Тя допълни, че на служебно правителство е приемана единствено актуализация на закона за Държавния бюджет на България за 2021 г. през септември 2021 г., което е "показателен пример за съществени отклонения на решенията, взети в Народното събрание от направеното предложение от служебния кабинет".

Представителите на работодателските организации подкрепиха внесения законопроект. "Това е единственият правилен подход. Всякакъв друг подход крие много рискове, които са напълно неоправдани и излишни", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

Представителите на синдикатите отново настояха за увеличение на доходите и изразиха несъгласие със запазването на минималната работна заплата на 710 лв.

„Увеличението на пенсиите ще продължи да действа и през следващата година. Всички мерки за бизнеса и хората ще продължат да действат. Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране в реален размер по фактура за отопление на училища и детски градини, както и осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени и неотложни разходи“, заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews