Софийски градски съд гледа делото срещу Цветан Цветанов

Ивайло Анев Последна промяна на 02 октомври 2014 в 08:24 3081 4

Софийски градски съд ще заседава днес по третото дело срещу бившия вътрешен министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с бивши директори на СДОТО за допустителство по служба.

Делото започна на 3 юли. На заседанието тогава в Софийския градски съд бе обяснено, че материалите по делото са секретни и затова няма да бъдат допуснати журналисти. Така делото тръгна при закрити врати.

Първите, които бяха призовани по него, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. Пред журналистите те не пожелаха да коментират процеса с мотива, че той е секретен.

Днес Софийският окръжен съд ще гледа и делото срещу Цветанов, който е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета.

Съдия Мирослава Тодорова даде Цветанов на съд за клевета, след като в две интервюта той заяви, че тя покровителства организираната престъпност.

Делото приключи с оправдателна присъда на първа инстанция през октомври 2012 г. Тогава съдия Екатерина Роглекова, която е и заместник-председател на Районния съд в Пловдив, оправда Цветанов с мотива, че той не е разпространявал клевета, а е изразявал мнение, на което всеки гражданин има право, особено когато мнението се отнася за публични и овластени личности.

След публичните критики на съдия Тодорова за вмешателството на Цветанов в работата на съдебната система, тя беше уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС), като бяха открити пропуски в работата ѝ като магистрат. Година по-късно обаче Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ВСС и съдия Тодорова беше възстановена на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 11:13

Това нищо не е.
Аз се страхувам в събота да не гръмне нещо в АЕЦ Козлодуй...

02.10 2014 в 10:58

Идеално ако може и някое друго дело да гледат в събота и гръмко да го разгласят с една пресконференция. Толкова са жалки тия продажни съдии и прокурори. Просто показват нивото на държавата.

До №1 ами около 3 години ако съда ни действа изключително бързо т.е. нехарактерно за него и около 10 години ако работят с обичайния си ход.

02.10 2014 в 10:22

Пробвай.
Може и да те огрее до Никулден. :)

02.10 2014 в 10:01

Интересно, ако аз обявя публично, че Цецерон е престъпник, колко време ще му е необходимо да ме осъди за клевета?