Софийски градски съд гледа третото делото срещу Цветанов

OFFNews 23 септември 2014 в 09:07 3770 2

Цветан Цветанов
Цветанов е подсъдим по още две дела. На 24 май той получи 4 години затвор за това, че осуетил разследване срещу шеф на БОП. По второто дело беше оправдан.

Софийски градски съд (СГС) ще заседава днес по третото дело срещу бившия вътрешен министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с бивши директори на СДОТО за това, че е допуснал нарушения в работата на спецзвеното за подслушвания.

Делото тръгна на 3 юли. То се води при закрити врата, тъй като материалите по него са секретни. 

Първите свидетели, които бяха призовани по него, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. Пред журналистите те не пожелаха да коментират процеса с мотива, че той е секретен.

По делото бе разпитан и един от бившите шефове в ГДБОП Валентин Цоновски, който обясни, че е не му е известно по тяхно време да е имало нерегламентирано подслушване.

На 24 май СГС призна Цветанов за виновен по обвинения, че е осуетил разследване срещу бившия шеф на регионалната дирекция на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов отказал да разпише използването на СРС срещу Тодоров, въпреки че съдия е издал разрешителното за подслушване. Ексминистърът получи четиригодишна ефективна присъда, по която предстои да се произнесат още две съдебни инстанции. 

Веднага след обявяването на присъдата Цветанов коментира пред журналисти, че съдът е подложен на натиск и присъдата му била поръчана. Той направи този коментар само дни, след като беше оправдан по първото дело срещу него. Тогава Цветанов каза, че вярва в българския съд и не вярва, че невинен човек може да бъде осъден и се извини на съдиите, че си е позволявал да прави необмислени коментари за работата им. Днес Цветанов каза, че неговият германски адвокат Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг, му казал на вчерашния протест, че от свои източници научил, че съдът е бил подложен на натиск за изхода от делото.

Бившият вътрешен министър беше оправдан по трето дело, по което той е подсъдим за присвояваве на повече от 50 000 лв. от бюджета на МВР. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!