"Смесени чувства" след срещата ЕС - Турция във Варна

Срещата приключи без "решения и компромиси"

OFFNews 26 март 2018 в 22:55 8938 8

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че остава със 'смесени чувства' след срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Това беше полезна, добра среща, имахме възможност да говорим съвсем отрито и съм благодарен, че имах възможност да съм тук, каза Юнкер и допълни: "Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам". 

"Никога не говорим за общите неща, които могат да ни обединят и които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме много общи интереси и много предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно. Ние споделяме геостратегически интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. Никога не говорим за това, че сме работили заедно и Европа дава своя финансов принос, своя проект, даден от Европейската банка за инвестиции. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде от Турция през 2018 г. и в Европа от 2020 г.", подчерта Юнкер.

Той посочи, че по отношение на миграцията не всичко е идеално, но споразумението между ЕС и Турция се оказва много ефикасно, като това може да да се провери с резултатите - намаляване на мигрантите, идващи от Турция, с 87%.

Юнкер подчерта, че Турция е успяла да подслони милиони бежанци, идващи от Сирия, и когато е трябвало да даде пример за солидарност, го прави. По думите му ЕС ще спази своята част от споразумението и ще даде втория транш от обещаните 3 млрд. евро за мигрантите. 

Бих искал намесата в Сирия да става винаги съобразно международното право и това изискване трябва да го наложим и на нашите турски приятели, подчерта Юнкер.

Председателят на ЕК заяви още, че е натъжен от отношенията между ЕС и Турция и е противник на идеята за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, като допълни, че е готов да бъде гарант за продължаването им. 

Той се върна към неуспешния опит за преврат в Турция, като го нарече "недопустим акт", след който обаче турските институции са показали, че са достатъчно силни да се справят в такъв момент. Юнкер все пак посочи, че трябва да се обърне внимание и на задържаните журналисти и двама гръцки граничари. "Мисля, че тези въпроси трябва да се разгледат също", подчерта той. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също каза, че се надява Турция да работи със Съвета на Европа, за да не бъдат ощетявани човешките права.

Добрите двустранни отношения са важен аспект, който е част от процеса на присъединяване към ЕС. Все още съществуват някои притеснения в Егейско море, както и по задържане на граждани на ЕС, подчерта той.

Туск каза още, че по време на срещата е засегната темата за борбата с тероризма, като лидерите на ЕС са изразили опасения по повод действията на Турция в Африн, като призова насилието и разселването там трябва да бъдат спрени.

Туск подчерта, че срещата е приключила без "решения и компромиси", но е било важно, че е направена стъпка за диалог. 

Изказването на турския президент Реджеп Ердоган беше по-остро. Той напомни, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС продължават с години и Анкара иска час по-скоро тази стъпка да стане факт. 

Той настоя Турция да получи втория транш от парите по споразумението за бежанците и настоя за либерализиране на визовия режим за турските граждани, като поиска това да не се превръща в политически въпрос. 

Ердоган подчерта още, че трябва час по-скоро да започне обсъждането на преговорните глави за присъединяване към ЕС, от които имат полза и двете страни. 

Турският президент каза още, че страната му получава неоснователни критики по отношение на борбата с тероризма. Той настоя, че Турция уважава основните човешки свободи и народът е доказал това, като се е стекъл по улиците в нощта на неуспешния опит за преврат. 

По думите му Анкара е направила стъпки за подобряване на диалога, но се налага да се вземат още мерки. 

Страните от ЕС са стратегически партньори и ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, ние сме динамична страна с младо население, имаме трайни икономически връзки, допълни Ердоган.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че споразумението с Турция за бежанците ще продължи да действа и се надява това да успокои българите. 

"Каналът на диалог между ЕС и Турция трябва да продължи да работи. В края на българското европредседателство може да има още една среща като днешната във Варна", допълни той. 

По думите му София и Анкара имат огромен успех по отношение на енергетиката.

„Още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов“, увери премиерът.

Той подчерта, че най-големият успех от срещата е, че след размяна на реплики и дори обиди днес представители на Брюксел и Турция са си говорили на човешки език. 

По думите му сега могат да се върнат вече на масата на преговорите - всеки със своите претенции, но сега може да има диалог. Борисов каза още, че Ердоган им е оставил много нагледен материал за Сирия и за бежанските лагери, които ще трябва да бъде разгледан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

27.03 2018 в 10:07

Разбира се че има проблем. Платиш ли веднъж на рекетьорите - няма спиране.

10571

5

Hissarion

27.03 2018 в 09:58

Турция е в по-силна позиция и Ердоган го знае и Юнкер го знае. Нямаше как иначе да се развие тази среща. Към момента можем само да протакаме, а 3 млрд. от печатницата няма проблем да му се метнат на Ердо-паша.

20699

4

Новак

27.03 2018 в 06:49

El Commandante, по-точно няма как да се каже! Тежко и горко на Европа щом тези карикатури я представляват. Ердоган дойде, накара им се, постави си условията и си отиде. А тия тримата стоят като нас..ни и плещят банални, заучени фрази. И какво излезе - Европа ще плаща, ще преговаря с Турция за членство, а Турция ще прави каквото си иска. Но от изкуфели старци-веселяци и полуграмотни идиоти толкова.

26179

2

ELPIDA

26.03 2018 в 23:30

Ама точно в десетката , El Dante! И ше се спукам от смях!

77927

1

El Commandante

26.03 2018 в 23:06

Картинката е екстра: Спирт, Йод и двама идиота.