Службите подслушвали Цветанов законно

OFFNews 21 юли 2014 в 12:19 5207 2

Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подслушван от службите, но това е минало по законовия ред.

Това каза днес шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, който даде първата си пресконференция след като бюрото започна работа в началото на годината.

Бюрото е направило проверка по искане на адвоката на Цветанов Менко Менков. „Не установихме неправомерно подслушване на Цветанов“, обясни Рашков. По думите му бюрото е направило проверки и по искане на депутати, включително от управляващите партии. Към момента в бюрото са постъпили 15 такива жалби, на 10 от тях е отговорено, като не е разкрито незаконно подслушване или следене.

В бюрото постъпвали и искания от граждани, които се оплаквали от преследване от техни близки.

Бюрото прави постоянни проверки в ДАНС и ДАТО, където проверяващи не са влизали с години, обясни Рашков, като допълни, че в една от службите дори им оспорили правото на проверка. Правят се постоянни проверки и в Софийски градски съд, където се издават най-много разрешителни за СРС – близо 4000 на година.

Средно 8500 са прилаганите СРС за година в страната. Хората, спрямо които са използани обаче, са по-малко, защото спрямо едно лице могат да се прилагат няколко различни метода на проследяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!