След среща с Борисов лекарите и НЗОК подписаха рамковия договор

OFFNews 28 февруари 2018 в 18:50 2937 0

Снимка БГНЕС

На официална церемония в Министерството на здравеопазването беше подписан Националният рамков договор, с който се определят цените и обемите на медицинските дейности за годината. 

До вчера подписването на НРД беше под въпрос, след като Надзорният съвет на Здравната каса не взе решение дали ще го подпише, въпреки че днес изтича крайният срок за приемането на договора. 

Представители на здравното министерство, на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз бяха на среща с премиера Бойко Борисов по-рано днес, след което здравният министър Кирил Ананиев обяви, че рамков договор ще има.

Борисов публикува на страницата си във Фейбук видео от част от срещата. 

"Със здравния, финансовия министър обсъждахме тази тема - чисто политически, чисто за хората, ако щете, подписването на договора е успокояващо за хората и сиситемата. В същото време искам да ви помоля да направим така, че да сме един отбор в борбата с кражбите, това е точната дума, в здравеопазването. Не може 407 млн. лв. повече да влизат тази година в здравеопазването и още февруари месец да излезе, че с 270 млн. сме назад. Ако с тези темпове, със стотично, милионно увеличение на разходите вървят, ако искате още сега можем да пуснем една социология и да попитаме хората усетили ли са, че още близо половин милиард повече се дава в здравеопазването и ще видите, че няма да получим отговора, който чакате", казва Борисов в началото на срещата.

"Само за януари и февруари, с колко Ананиев ще ни каже, свръх има в лекарствата. Ще кажете: С лекарства не се занимаваме - ама 30% от разходите на болниците са за лекарства. За новите молекули няма да станат 40, а 60 млн. лв. разходите тази година. За догодина са подготвени още 80 нови молекули. С една дума - ние влизаме в един цикъл, в който милиарди се изливат и ефектът за хората е нула", допълва Борисов.

"Не може в чуждите здравни каси да имаме да плащаме над 270 млн. лв. в момента. Това е направено, ако човек, пази Боже, е в чужбина и получи инфаркт, инсулт или си счупи крака, ръката, катастрофа. Да отиде да се излекува там и ние да му поемем сметката. Или ако е планирана операция и тука няма лекари, които да я направят. Ние милиарди дадохме за апаратура, ние сме сигурно в първата тройка на Европа по най-модерната апаратура, не мога да кажа, че не са ни кадърни докторите, напротив, даваме милиарди за здравеопазване, плащаме най-добрите и скъпи лекарства, а стотици милиони даваме на чуждите здравни каси", коментира още той. 

Един от най-обсъжданите проблеми около подписването на НРД беше именно дългът на НЗОК към чужди каси в размер на 271 млн. лева. Дълговете на Касата и поисканата във връзка с това актуализация на бюджета от управителя на НЗОК Камен Плочев стана причина здравният министър да поиска оставката му. 

При подписването на НРД Ананиев обяви, че вече са разговаряли с чуждите здравни каси и до 15 май ще бъдат разсрочени плащанията към тях, като задълженията ще бъдат изпълнени в рамките на заложените в бюджета на Касата 73 млн. лева. 

Ананиев благодари на Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов, с които в последните дни са провели много разговори. 

"Въпросът беше дали този екип може да гарантира сигурност и мисля, че аз и моят екип успяхме да убедим ръководството на държавата, че имаме готов план да не изпадне НЗОК във финансови затруднения в края на годината", обясни Ананиев. 

"Мога категорично да заявя, че тези рамкови договори надграждат сега действащите, като дават много позитиви както на медиците, така и на българските граждани. Всички ние положихме много усилия и направихме много отстъпки, докато стигнем до този рамков договор, който ще гарантира сигурност в системата. Този договор осигурява над 400 млн. лв. допълнителни за здравния сектор, близо половината от клиничните пътеки са увеличени и то в значителен размер. Това, което поех като ангажимент към общинските болници, вече е факт – клиничните пътеки, по които те работят, са увеличени, така че могат да бъдат спокойни. Основен приоритет на правителството и на държавата като цяло е и майчинството, където парите също нарастват. Нарастват и парите и на личните лекари, и в рехабилитацията и т.н. Мога да кажа и за Зъболекарския съюз - осигуряваме протези и за хората над 69 г.", допълни той.

Това може и да не е най-добрият договор, но е най-добрият от действащите досега, подчерта здравният министър. 

Ананиев каза още, че очаква тазгодишният НРД да създаде определено спокойствие в системата. 

"В никакъв случай не трябва да се задоволяваме само с това, защото искаме ефективна здравна система. А за да стане тя такава, трябва да положим още усилия", подчерта Ананиев и посочи, че ключовите думи за този договор са „контрол“ и „дисциплина“.

Именно това е била една от темите за разговор с Борисов. 

"На днешната среща при министър-председателя всички се убедихме, че заедно като екип ще провеждаме тази контролна дейност и очакваме те да бъдат факт още в първите месеци на действието на този рамков договор. Не трябва да допускаме пари, които са предназначени за лечението на българските граждани, да отидат другаде", заяви Кирил Ананиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!