Подписването на рамковия договор заплашено от провал заради хаоса в НЗОК

OFFNews 27 февруари 2018 в 18:45 1954 0

Подписването на Националния рамков договор, с който се определят обемите и цените на медицинските дейности за годината, може и да не се случи заради хаоса в Здравната каса. 

Надзорният съвет на НЗОК отложи и днес заседанието, на което трябва да вземе решение дали ще подпише рамковия договор. Утре изтича крайният срок за подписването на НРД.  

БЛС взе решение да подпише рамковия договор на извънредно събрание на 24 февруари. 

Върху документа трябва да положат подписите си председателят и членовете на Надзора, здравният министър и председателят на Българския лекарски съюз. 

От БЛС обявиха, че днес следобед председателят на съсловната организация е получил покана за среща с премиера Бойко Борисов, която ще се състои в 11 часа утре. Покана за срещата са получили още представители на зъболекарския съюз и на здравното министерство. 

Ако не бъде подписан рамков договор за 2018 г., ще продължи да действа договора от миналата година. 

Тази година Здравната каса и БЛС се договориха за увеличение на цените на около 140 клинични пътеки. 

Проблемите около подписването на рамковия договор се задълбочиха около скандала с поисканата от здравния министър Кирил Ананиев оставка на шефа на Касата Камен Плочев заради искането за актуализация на бюджета на институцията за покриване на дългове към чужди каси. 

Двете страни не успяха да се разберат и за размера на дълговете на НЗОК, като финансовият министър Владислав Горанов се обяви срещу подписването на НРД, докато не се изясни размерът на задълженията на институцията. 

След разразяването на скандала Камен Плочев излезе в болничен, което допълнително задълбочи проблема около НРД, тъй като Касата нямаше подуправител, който да поеме задълженията му в негово отсъствие. През декември 2017 г. Плочев освободи предишния подуправител на касата Димитър Петров. 

Вчера от Здравната каса обявиха, че д-р Йорданка Пенкова е назначена за подуправител и временно ще изпълнява функциите на Плочев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!