Лекарите решиха да подпишат рамковия договор с НЗОК

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2018 в 17:25 1311 0

Българският лекарски съюз реши да подпише Националния рамков договор за тази година със Здравната каса. 

Решението беше взето на събора на БЛС с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“.

По време на преговорите за НРД бяха договорени повече пари по около 140 клинични пътеки.

„За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми и цени на прегледи в извънболнична“, обявиха от БЛС.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. 

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

Първичният преглед при специалист е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социалнозначимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 год. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

„Благодарене на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите“, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

НРД трябва да бъде подписан до края на месеца и ще влезе в сила от 1 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови